Втираються в довіру, випрошують інтимні фото, а потім шантажують. Підлітки все частіше стають жертвами грумінгу

У дітей вимагають зняти відео, заплатити грошей або ж прийти на особисту зустріч.

Через карантинні обмеження школярі почали значно більше часу проводити онлайн. Через це все більше українських дітей-підлітків стають жертвами "грумінгу" ( психологічна маніпуляція, маскування агресії за піклуванням): коли незнайомці отримують  інтимні фото жертви, а потім шантажують їх. Про це "Еспресо.Захід" повідомила координатор з превентивної роботи громадської організації "А-21" Катерина Яковенко.

"Грумінг чи секстінг був поширеним явищем у США кілька років тому. Тепер це докотилось до України, бо, по-перше, Інтернет став доступнішим. По-друге, через карантин школярі, особливо підлітки, багато часу проводять онлайн, – каже Катерина Яковенко.  Ми зараз працюємо з дівчиною, яка постраждала від цього. Все відбулось за стандартною схемою: в друзі додався незнайомий хлопець, зав'язав спілкування. Такі злочинці знають, як втертись у довіру до підлітків, тож уже за два тижні їй здавалось, що це найближча людина у світі. Коли він запропонував обмінятись інтимними фото, аби перевести стосунки на новий рівень. Та коли вона надіслала своє фото, почав її шантажувати".

Як правило, отримавши перше інтимне фото, злочинці йдуть кількома шляхами: вимагають нові інтимні фото та відео, які потім продають,  вимагають грошей або  наполягають, аби дитина прийшла на особисту зустріч. Якщо ж дитина не виконає їхні умови, обіцяють розіслати фото однокласникам, вчителям, батькам.

"Найбільша проблема у тому, що підліток не знає, куди звернутись за допомогою, бо відчуває себе винним. В кращому випадку може розповісти батькам, та й то далеко не завжди. Але навіть, якщо про це дізнаються батьки, вони не знають, як на це реагувати, – каже Катерина Яковенко. – Ми вважаємо, що такі випадки –  теж один з варіантів торгівлі людьми. Адже на людині заробляють гроші проти її волі. Тому у такому випадку однозначно треба звертатись до правоохоронців".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.