У Львові протестували профспілки: "Влада почала боротьбу з власним народом"

Вимагають збереження права на працю в умовах карантину та погашення зарплатних боргів.

3 грудня практично у всіх великих містах України відбулись протести профспілок. Зокрема, представники Об'єднання профспілок Львівщини мітингували під стінами обласної адміністрації  та передали керівнику ЛОДА Максиму Козицькому свої вимоги. Серед них: збереження права на працю в умовах карантину, підвищення соціальних стандартів та погашення заборгованості з зарплати, передає "Еспресо.Захід".

"Люди, які є членами профспілок, сплачують усі податки. Саме на свої податки ми утримуємо владу. Але вона, так виглядає, почала боротьбу з власним народом, – каже керівник Львівської обласної організації профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування Оксана Захваткіна. – У профспілок забирають майно: дитячі табори, бази відпочинку. Але чи може працівник, який отримує 5-6 тисяч гривень зарплати, відправити дитину на приватну базу за 5-10 тисяч гривень?  Як можна підвищувати комунальні тарифи, не підвищуючи зарплати? Та й взагалі підвищувати тарифи на комунальні послуги та енергоносії в умовах карантину недопустимо".

За словами Оксани Захваткіної, в України склалась катастрофічна ситуація з виплатою зарплати. Українцям уже заборгували чотири мільярди гривень! Лише працівникам Львівського автобусного заводу заборгували 2,8 млн зарплати.  Шахтарям "Львіввугілля" також систематично затримують виплати.

"Профспілки вимагають, аби у бюджеті на 2021 рік передбачили підвищення зарплат освітянам та медикам. Але при цьому має бути створена програма підтримки власного виробництва,  – каже Оксана Захваткіна. – Пандемія продемонструвала, наскільки важливо розвивати виробництво всередині країни. Чому ми маємо закуповувати білоруські автобуси, якщо можна робити замовлення на власних підприємствах? Де державна підтримка промисловості? Якщо не розвиватимемо власне виробництво, то ми і далі втрачатимемо працездатних людей. Невже влада не розуміє, що людина, яка працює і отримує зарплату, годує не лише свою сім'ю? Але замість підтримки, працівників намагаються перевести на строкові договори. А це прекрасний спосіб тримати людей на короткому повідку".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.