Тільки у гривнях: АМКУ заборонив туроператорам вигадувати власні курси валют

Компаніям дали десять днів для припинення порушення.

Українці, які хоча б раз користувались послугою туристичних операторів, зіштовхувались з ситуацією, коли ціни називають у доларах чи євро, а оплату приймають у гривнях. При чому курс операторів переважно був вищим, ніж у банках. Тепер туристичним компаніям заборонили вказувати вартість своїх турів у доларах з подальшим перерахунком на гривні за «власним» курсом. Відповідне рішення прийняла тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України, передає "Еспресо.Захід".

Як повідомили в АМКУ, відповідно до українського законодавства будь-яка інформація, надана туроператором (турагентом), повинна містити достовірні відомості про умови договору на туристичне обслуговування. Більше того, така інформація має бути подана у доступній, наочній формі, бути розбірливою і зрозумілою. Крім того, законодавство чітко визначає, що єдиним законним платіжним засобом є гривня. Якщо ж вказано грошовий еквівалент у іноземній валюті, то сума оплати має бути визначена відповідно до офіційного курсу цієї валюти на день платежу.

В Антимонопольному комітеті дійшли висновку, що поширення туроператорами на вебсайтах інформації про вартість туру з використанням власного валютного курсу, відмінного від курсу НБУ та міжбанку, за відсутності ціни у гривнях, може вплинути на наміри клієнтів щодо придбання туристичних послуг. Відповідно такі дії операторів могли суттєво вплинути на наміри клієнтів придбати тур саме в однієї з цих компаній. І це – дуже серйозна перевага на конкурентному ринку туристичних послуг.

Відтак АМКУ рекомендував туристичним компаніям припинити розміщення на вебсайтах, які вони використовують для здійснення власної господарської діяльності, неточної інформації про вартість надання туристичного продукту, за умови використання власного валютного курсу туроператора та/або відсутності зазначення вартості надання таких послуг у грошовій одиниці України – гривнях. Усі фігуранти розслідування мають 10 днів, щоб відзвітувати перед Антимонопольним комітетом про результати розгляду рекомендацій з наданням відповідних підтверджуючих документів. Якщо порушення не буде припинено, комітет прийматиме рішення про накладення штрафів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.