За доставку газу – понад чотири гривні за кубометр?

Тариф у 1,2 гривні збитковий для "Львівгазу", бо в області одні з найстаріших газових мереж.

4,14 гривні за кубометр газу. І це без урахування ПДВ. Саме таким має бути тариф на доставку газу, порахували в АТ "Львівгаз". Інші газорозподільні компанії також подали до Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг розрахунки тарифів на 2021 рік, де плата за доставку перевищує чотири гривні за "куб". Утім шансів, що саме такі тарифи затвердять, практично немає, визнає фінансовий директор АТ "Львівгаз" Любомир Мельник, передає "Еспресо.Захід".

"Львівгаз" не переглядає тарифи в односторонньому порядку – лише подає пропозиції. Затверджує тарифи НКРЕ КП, як державний регулятор. Ми виконали вимоги методики розрахунків і врахували усі витрати й тенденції на ринках, аби показати реальний стан справ, – пояснив Любомир Мельник у коментарі "Еспресо.Захід". – Чому вийшла така цифра? У Львівській області одні з найстаріших газових мереж в Україні. І на їхнє обслуговування та підтримання у належному стані потрібні висококваліфіковані працівники. От їм потрібен достойний рівень зарплати. Потрібні також інвестиції для вчасної заміни газопроводів, щоб здійснювати безперебійне та безаварійне газопостачання".

За словами Любомира Мельника, компанія мусить подбати про підвищення зарплати працівникам, оскільки уже зіткнулася з відтоком кадрів.

"Наш тариф спрямований на те, щоб прирівняти рівень заробітної плати в компанії до рівня зарплати в аналогічних сферах промисловості. Наприклад, в тих компаніях, які обслуговують електромережі, – каже фінансовий директор "Львівгазу". – У нас середня зарплата 10,5-12 тис грн, а в тарифах обленерго закладені заробітні плати на рівні 18,5-19 тисяч гривень. Через це маємо колосальний відтік кадрів. Робота з газом є небезпечною і потрібні кваліфіковані спеціалісти".

У компанії не виключають, що через зростання тарифів може зрости рівень заборгованості з боку населення. Однак чинний тариф 1,188 грн за кубометр для компанії збитковий.

Щодо позиції НКРЕКП стосовно тарифів на доставку газу, то вона готова піти на підвищення тарифів на послуги розподілу, але не в чотири рази. Відповідно до проєктів постанов щодо зміни тарифів, які уже оприлюднені на сайті регулятора, то залежно від розподільчої компанії, ставки тарифів на 2021 рік коливаються від 1,8 до 2,5 гривні за кубометр.

Окрім самого тарифу на розподіл, споживачів з нового року очікує також перерахунок обсягів газу, за транспортування яких доведеться платити. Адже плату за розподіл розраховують залежно від обсягу споживання газу за попередній рік (загальну кількість спожитих кубометрів ділять на дванадцять рівних частин).

За словами Любомира Мельника, у 2020 році споживання газу побутовими споживачами зменшилось порівняно з 2019 роком. Відтак багатьом домогосподарствам з наступного року доведеться платити за меншу кількість кубометрів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.