Рада дозволила дітям-сиротам з інвалідністю жити у прийомних родинах до 23 років

Верховна Рада підтримала законопроєкт №3594, який дозволяє дітям-сиротам, які мають інвалідність, а також дітям, позбавленим батьківського піклування, за бажанням жити і виховуватися в прийомних родинах та дитячих будинках сімейного типу до 23 років.

Відповідне рішення у цілому підтримали 317 депутатів на засіданні 2 грудня, пише Суспільне.

Згідно з пояснювальною запискою, така можливість для дітей-сиріт встановлюється незалежно від того, навчаються вони в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної) або вищої освіти.

"Особи з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які за станом здоров’я не можуть навчатися у закладі професійної (професійно-технічної), вищої освіти та працювати, потребують стороннього догляду та уваги", — йдеться у документі.

Також пропонується встановити, що батьки-вихователі повинні виконувати свої обов'язки щодо дітей, що мають інвалідність, до досягнення дітьми 23-річного віку.

Зазначається, що у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу у 2020 році виховуються 23 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування з інвалідністю, яким має виповнитись 18 років. Місячний розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, із 1 січня 2020 року становить два прожиткові мінімуми для дітей віком від 6 до 18 років, – 4 436 гривні.

Верховна рада ухвалила за основу законопроєкт, який передбачає право на позачергове отримання дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, зокрема після досягнення ними 23 років, житла або компенсації із житлового фонду.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.