"Недопустимо, аби комунальні аптеки мали пільги на оренду, а приватні – ні", – АМКУ

Перш ніж надати підприємствам допомогу з бюджету, доведеться отримати дозвіл від Антимонопольного комітету.

Ані міська, ані обласна влада тепер не зможуть надавати допомогу окремим підприємствам без погодження Антимонопольного комітету. Навіть якщо йдеться про підтримку підприємств, які перебувають у їхній комунальній власності. Про це повідомила Директор Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Антимонопольного комітету України Оксана Дягілєва, передає "Еспресо.Захід". 

"Якщо бюджетні кошти виділяються на соціальні проєкти (школи, лікарні), які не є одним з видів господарської діяльності, то це не є державною допомогою. Але коли виділяють кошти на підприємства, які діють на потенційно конкурентному ринку, то це державна допомога, – каже Оксана Дягілєва. –  Найпростіший приклад, це громадський транспорт. Транспортні перевезення у межах міста є конкурентним ринком, бо є приватні перевізники. При цьому з бюджету можуть фінансуватись комунальні транспортні підприємства. З іншого боку, обов'язок міста забезпечити, аби усі пільговики могли безкоштовно користуватись громадським транспортом і жоден приватний перевізник не погодиться собі у збиток працювати. У такому випадку АМКУ визнає державну допомогу допустимою".

Ще один варіант розповсюджений в регіонах – податкові пільги. Місцеві органи влади можуть змінювати ставки податку на землю, чи орендну плату. Якщо податкові пільги надаються усім суб'єктам господарювання, тоді це не спотворює конкуренцію.

"Буває, виявляється, що ставка податку, скажімо, 12%, але окремим підприємствам встановлюється пільгова ставка. Якщо цей ринок конкурентний, а комунальне підприємство має пільгу, а приватне – це недопустима допомога,  – каже Оксана Дягілєва. – Розповсюджений приклад: приватні та комунальні аптеки. Якщо комунальним аптекам надається пільга з оренди, а приватним ні, тоді це недопустима державна допомога".

Наразі Україна має ще два роки, аби повністю впровадити європейські правила  контролю за державною допомогою (ці вимоги передбачені Угодою про Асоціацію з ЄС). Однак уже зараз є випадки, коли підприємства конкуренти скаржаться до органів Антимонопольного комітету на те, що комунальні підприємства отримують державну допомогу. Якщо за результатами дослідження виявляється, що така допомога і справді спотворює конкуренцію, то підприємство, яке її отримало, повинно повернути її у повному обсязі. Відтак тепер перед тим, як місцева чи центральні органи влади хочуть надати державну підтримку (чи то фінансову, чи то у вигляді податкових пільг) певному підприємству, спочатку повинні отримати погодження Антимонопольного комітету.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал