Політична криза в міськраді Львова. Депутати зберуться на відкрите засідання тимчасової президії

Сьогодні Андрій Садовий може скласти присягу, а може знову втекти від депутатів.

Про вчорашні консультації та плани на сьогодні розповів у коментарі "Еспресо.Захід" керівник фракції "Європейська Солідарність" Петро Адамик.

"Нас просто заговорюють, а потім усе інтерпретують, як вигідно Андрію Івановичу. Тому сьогодні ми ініціювали публічне засідання тимчасової президії і маємо намір продовжити законну роботу сесії. Нас не цікавить, чи є протокол ТВК, чи ні – ми хочемо запустити нормальну роботу ради.

Учора ми не приймали жодних рішень, адже все, що ми робимо, Андрій Садовий намагається обернути на свою користь, а ні нам, ні місту цього не потрібно.

Сьогодні ми публічно хочемо показати позицію усіх, дзвонитимемо до Андрія Івановича, будемо домовлятись про наступне засідання ради – хай усі бачать, хто хоче працювати, а хто хоче ділити землю", – зазначив депутат.

Читайте також: Виконком не відбувся, бо викрили аферу Садового, –депутат Львівської міськради

Він додав, що першим питанням сьогодні буде присяга міського голови та решти депутатів. Другим – обрання секретаря ради.

"Ми розуміємо, що є небезпека, коли Андрій Садовий без нас прийме присягу, а перед Новим роком, посилаючись на потреби лікарів, на тепло для садочків і шкіл, інші термінові проблеми, запропонує бігом прийняти бюджет. Йому це вигідно, але ми не дозволимо цього", – пояснив Петро Адамик

Щодо судового позову про визнання незаконним засідання ради 24 листопада, який подали юристи Андрія Садового, то він зазначив, що зараз нічого не відомо про якесь рішення суду, яке могло б зашкодити проводити засідання ради.

Нагадаємо, політичне протистояння депутатів більшості, яку сформували "Європейська Солідарність", "Варта" і "Свобода", розпочалося відразу після перемоги Андрія Садового на мерських виборах 22 листопада. Тоді депутати звернулися до ТВК з вимогою скликати перше засідання сесії вже 24 листопада. На ньому з'явились лише представники більшості, які прийняли присягу та сформували тимчасову президію. Андрій Садовий і депутати "Самопомочі" й "Голосу" проігнорували це засідання, натомість називали його спробою "узурпації влади".

Криза, здавалося б, минула вже наступного дня, 25 листопада, коли тимчасова президія разом з Андрієм Садовим зібралися на погоджувальну раду, а через кілька годин ТВК оголосила офіційні результати виборів міського голови. Та рішення про наступне засідання сесії, складання присяги мером і рештою депутатів та кадрові питання мали вирішувати на засіданні погоджувальної ради в понеділок. Утім вона так і не змогла прийняти жодного рішення, про що пізно ввечері повідомив Петро Адамик:

"Сьогодні члени тимчасової президії та керівники фракцій зібрались, щоб разом з новообраним міським головою Андрієм Садовим у робочому режимі виробити спільну позицію та алгоритм подальших дій. Але, на жаль, виявилось, що новообраний міський голова свідомо блокує роботу…

Депутати ж відкрито демонструють бажання нарешті почати працювати на благо громади Великого Львова. Саме з цією метою задля уникнення подальшого безглуздого політичного протистояння сьогодні й відбулась зустріч керівництва депутатських фракцій, представників тимчасової президії Львівської міської ради з міським головою Андрієм Садовим.

Конструктивна розмова так і не відбулась, оскільки одна зі сторін наполягала лише на своєму розумінні ситуації в місті, яке суперечить законодавству. У підсумку Андрій Садовий, який, до слова, був ініціатором зустрічі, за 30 хвилин оголосив 10 хвилинну перерву і зник. Натомість розпочався процес тиску та маніпуляцій на депутатський корпус з боку членів його команди. 4,5 години подальших перемовин не призвели до жодних рішень. Ми вважаємо, що такі маневри з боку Садового і його команди переслідують лише одну мету – дестабілізувати та заблокувати роботу депутатського корпусу міської ради".

Далі він повідомив, що тимчасова президія Львівської міської ради ухвалила у вівторок, 1 грудня, о 12:00 провести офіційне засідання в Малій сесійній залі на площі Ринок, 1.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.