Час Бетховена. Оркестр INSO-LVІV вшанує уродини композитора

3 грудня у Львівській національній філармонії ім. М. Скорика спеціальним концертом оркестр INSO-LVІV відзначить 250-річчя уродини одного з найвиконуваніших композиторів світу.

Цією подією Львів хоче підсилити святкування великого Бетховенського ювілею, яке у світі мало тривати рік. Однак, попри заплановані з цієї нагоди поважні фестивалі та концерти, свої корективи внесли карантинні обмеження, інформує "Еспресо.Захід

Як розповіла голова правління оркестру "INSO-Львів", заступниця генерального директора Львівської національної філармонії Іоланта Пришляк, скрізь в анонсах пішло, що цей концерт відбудеться без диригента. І що це одна з його особливостей. Однак карантинні вимоги, коли довелося музикантів розсаджувати у два яруси, такої можливості наразі не дають. Відтак, концертом диригуватиме концертмейстер оркестру і чудовий соліст Євген Крук. А солюватимуть знані музиканти – Валерій Соколов (скрипка), Роман Лопатинський (фортепіано) та Олексій Шадрін ( віолончель).

Цікаво, що, приміром, Валерій Соколов, який свого часу (у  своїх 18 років) став героєм документального фільму "Скрипка в душі" знаного документаліста Бруно Монсенжона та не запишався, а постійно  працював над собою,  є сьогодні виконавцем, якого радо запрошують до співтворчості найзнаменитіші оркестри світу. Як цікаво і те, що саме для цього скрипаля видатний український композитор Євген Станкович спеціально написав Концерт № 3 для скрипки та симфонічного оркестру. 

"Всі великі і поважні люди радянського і пострадянського періоду завжди говорили про необхідність таланту, –  розповідав мені Валерій Соколов під час одного з попередніх своїх приїздів до Львова. – Він, безумовно, потрібен. Але вважаю, сьогодні, коли є всі можливості для розвитку, тільки одного таланту – мало.  Треба бути організатором самому собі, людиною, яка має характер. Дурнем не можна бути і занадто самовпевненим також.  Тому що з огляду на відкриті можливості дуже добре грають багато людей. А в собі треба виховувати те,  чого зараз часто мало – відчуття серцем. Школу в собі треба виховувати, ставлення до школи. до найменших деталей… Це ювелірна праця, яка далеко не кожному під силу. Тобто, треба культивувати в собі баланс цих усіх речей. А талант – це тільки частина великого балансу. Я про талант узагалі ніколи не думаю. Для мене талант – це одна зіграна нота в концерті Євгена Станковича, яка буде вартувати композитору приїзду до Львова.  Тобто, крім усіх добрих нот одна, яка дасть йому відчути, що він не даремно приїхав". 

Програму дійства складуть Концерт для скрипки, віолончелі та фортепіано, що його знають також як Потрійний концерт, написаний Бетховеном 1803-го року (до речі, єдиний концерт цього композитора з прописаним  соло для більш ніж одного інструменту). А  також єдиний у Бетховена Концерт для скрипки з оркестром, що через вимогу від музикантів високої виконавської зрілості належить до найскладніших і найпрекрасніших творів скрипкового репертуару.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал