Благодійний фонд на Закарпатті підозрюють у сепаратизмі

СБУ перевіряє благодійний фонд через можливе втручання у внутрішньо-політичну ситуацію в Україні.

Служба безпеки України провела на Закарпатті санкціоновані обшуки у функціонерів одного із місцевих благодійних фондів. Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає "Еспресо.Захід".      

"Наразі перевіряється інформація про причетність іноземного фонду до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України. Зокрема, вивчається можливе втручання у внутрішні справи нашої держави та заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини і юрисдикції її державних органів на окремі регіони нашої країни", – йдеться у повідомленні СБУ.

Досудове слідство також досліджує факти сприяння іноземній державі окремими українськими публічними діячами. Вони підозрюються у підтримці державних органів сусідньої країни у веденні підривної діяльності на шкоду Україні, зокрема й у вчиненні дій із ознаками державної зради.

Під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану "Велику Угорщину" та створення етнічної автономії на Закарпатті. Також вилучено комп’ютерну техніку засоби зв’язку та інші матеріали, які слідчі будуть досліджувати як доказову базу протиправної діяльності фігурантів.

Водночас закарпатський блогер Віталій Глагола повідомляє, що СБУ проводить обшуки у лідера партії КМКС Василя Брензовича та ще кількох фігурантів – їх підозрюють в фіктивних договорах благодійного фонду "Еган Еде".

Обшуки, за словами журналіста, проводять через кримінальне провадження щодо укладання фіктивних договорів угорських благодійних фондів. На думку правоохоронців, вони можуть завдати шкоди державній безпеці України, каже Віталій Глагола.

"За наявною інфою перевіряється злочинна схема фіктивності виконання підрядних робіт конкретними підприємцями на замовлення одного із фондів, привласнення фігурантами виділених грошей, ведення подвійної бухгалтерії, а також використання виділених Угорщиною коштів на шкоду державній безпеці України. Точно відомо, що обшуки проводяться в одного із лідерів закарпатських угорців – Василя Брензовича", – написав він у своєму телеграм-каналі.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал