Як монахи до монашок у гості ходили. В Луцьку розкопали підземелля монастиря ХVІІ століття

Підземний хід до монастиря бригідок пов'язують із легендою про те, що його викопали послушники сусідньої обителі єзуїтів.

Таке припущення висловив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис, передає "Еспресо.Захід".

"Після колегіуму єзуїтів і башти Чорторийських розвідкові роботи продовжили під монастирем бригідок. Попри те, що "толкового" входу в підземелля цього комплексу немає, все ж знайшли маленьку дірочку, яка дала підказку. Після розчистки виявили похилий хід у бік річки Стир. І це неймовірно цікаво! Останній раз там були, мабуть, ще перед Другою світовою війною, коли прокладали мережі...І тут вимальовується наша луцька легенда про двох монахів, які ходили через цей хід до монашок і не розминулись у вузькому проході. Забутий і на якийсь час втрачений підземний луцький світ продовжує відкриватися!" – йдеться в дописі чиновника.

Більше про розкопки повідомив науковий співробітник охоронної археологічної служби України Віктор Баюк. Він зазначив, що, користуючись незначною зупинкою досліджень нововідкритих підземель Башти Чорторийських і колегіуму єзуїтів, археологи вирішили провести розвідку в колишньому Монастирі Святої Бригіди, нині – замковому Свято-Архангельському чоловічому монастирі Православної Церкви України.

"Унаслідок проведених робіт віднайдено та частково досліджено підземелля давнього монастирського комплексу 1624 року. Зокрема, це переходи з арковими дверима між кімнатами комплексу та легендарний підземний хід-галерею, що вела від приміщення підземель монастиря у напрямку Стиру. Виявлено низку цікавих археологічних знахідок із кераміки, скла й металів від ХVІІ до ХХ століть", – йдеться в дописі археолога.

Також він зазначає, що підземелля Монастиря Святої Бригіди дуже схожі із нововідкритими підземеллями Колегіуму єзуїтів, де вражає мистецтво архітекторів та майстерність будівничих.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал