"Україна не отримає траншу МВФ, поки не вирішить проблем з Конституційним Судом", – Андрій Новак

Економічну частину вимог фонду уряд виконав.

Учора на позачерговому засіданні уряд підготував проєкт бюджету до другого читання. Основна зміна, якої зазнав документ, – зменшення дефіциту бюджету з 6% до 5,5% ВВП. Таким чином уряд формально виконав економічну частину вимог для отримання наступного траншу кредиту МВФ. Однак шанси на позику уже до кінця цього року, аби залатати дірки у бюджеті-2020, все одно близькі до нуля. Про це у коментарі "Еспресо.Захід" розповів економіст Андрій Новак.

"У нас є чинна програма з МВФ на загальну суму п'ять мільярдів доларів, з яких ми отримали лише один транш у 2,1 млрд. Для отримання наступних траншів МВФ виставив Україні фактично два напрямки вимог: політичні та економічні. Саме з економічним блоком було найлегше впоратись, адже основна вимого тут була зменшення дефіциту бюджету на наступний рік, - каже Андрій Новак. – У проєкт, який подали до першого читання, уряд закладав дефіцит бюджету приблизно у 270 мільярдів. Це орієнтовно 6% ВВП. МВФ вимагав зменшити його хоча б до 5,3%-5,5% ВВП. Тобто на 25-30 млрд грн. Аби цього досягти, достатньо було зекономити на витратах та збільшити дохідну частину. Доходи бюджету можна збільшити насамперед за рахунок детінізації. Але для цього треба боротись насамперед з корупцією  на митниці, офшорними схемами, зарплатами в конвертах".

Зрештою, бюджет – документ, який значною мірою базується на прогнозах. Затвердити проєкт бюджету  –   це ще не означає його виконати. Інша справа -  політичні вимоги МВФ. "Саме з виконанням політичного блоку вимог МВФ є найбільше проблем. Адже основна вимога фонду зводиться до вирішення проблеми з Конституційним судом, –  каже Андрій Новак. – Навряд чи ця проблема може бути вирішена до кінця року. Тому сподіватись траншу МВФ ще до кінця грудня не варто. Якщо ж наступного року Україна виконає політичні вимоги МВФ, то може отримати відразу здвоєний транш. Такі приклади у нас уже були. Один раз був навіть потроєний транш, коли МВФ за раз перерахував відразу п'ять мільярдів доларів. Але для цього треба виконувати ті зобов'язання, які Україна на себе взяла".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал