"Джерела наповнення бюджету на наступний рік є незрозумілими", – Софія Федина

Зате поліція не стане жити гірше, поліпшиться й життя прокуратури.

Про це у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська" заявила Софія Федина – народна депутатка України ("Європейська солідарність").

"Згадую початок 2019 року, коли нам кричали про тотальну зраду в нашій державі. Уперше було зростання ВВП на 3%. Для України під час війни це було велике якісне зростання. Сьогодні ми маємо різке падіння ВВП, і того, що в бюджеті на 2020 рік закладали близько 4,5% зростання ВВП, не може бути, не можна з мінуса раптово піднятися на плюс. Ми маємо ситуацію, коли джерела наповнення бюджету, які закладають на наступний рік, є незрозумілими", – говорить Софія Федина.

Депутатка зазначила, що бюджет на 2021 рік змінить на краще життя лише владних і силових структур: "Поліція не стане жити гірше, поліпшться й життя прокуратури: 2 мільярди додають на те, щоб прокурорам перерахували мінімальну зарплату. Краще житиме офіс президента й державне управління справами (приблизно на мільярд гривень). Покращується життя Верховної ради України. Так зле депутатам живеться, що треба терміново покращення. Напевно, тому Разумков закупив 14 машин для депутатів "Слуги народу". Маємо покращення життя в СБУ та покращенням у ДБР. І всі нарікають, що недостатньо грошей".

Федина наголосила, що питання не тільки в Державному фонді регіонального розвитку: "Так само питання – в коштах соціальної допомоги регіонам. Їх скорочують у середньому на 2 мільярди. Ми маємо погіршення ситуації з Міністерством освіти і науки, скорочується фінансування Міністерства культури та інформаційної політики. Натомість стабілізується ситуація з Міністерством з питань стратегічних галузей. Тут ідеться про державні оборонні закупівлі, які зараз є тотально проваленими, про що нам звітувала Рахункова палата".

Крім того, в бюджеті на 2021 рік, за словами депутатки, є ще декілька критичних моментів.

"Це величезна сума зовнішніх і внутрішніх запозичень. Величезна кількість коштів, які маємо виплатити. До речі, це ще з часів Азарова. Де ми маємо взяти ці гроші, коли кошти МВФ уже включили в бюджет?" – вказала Софія Федина.

На її думку, критична ситуація в тому, що жодної з вимог МВФ, яка мала б гарантувати можливість отримання коштів та діалогу, не виконано.

"Йдеться про те саме антикорупційне законодавство, антикорупційні органи, Приватбанк і Коломойського", – уточнила народна депутатка від "Європейської Солідарності".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.