"До кінця року доходи Пенсійного фонду не будуть виконані на 20-25 мільярдів", – Павло Розенко

Щомісяця до ПФУ надходить в середньому на 1,8 мрд гривень менше ЄСВ, ніж було заплановано.

Виплата пенсій належить до захищених статей бюджету. Однак під кінець цього року вчасні виплати пенсій під загрозою. Справа в тому, що через карантинні обмеження тисячі українців втратили роботу чи перебували у неоплачуваних відпустках. Отже, не сплачувати єдиний соціальний внесок. За даними Пенсійного Фонду, за десять місяців цього року надійшло 204,4 мільярда ЄСВ, тоді як планували 222,3 мільярда. Тобто недобір ЄСВ сягнув 17,8 мільярда. А до кінця року доходи ПФУ не будуть виконані на 20-25 мільярдів. Про це у коментарі  "Еспресо.Захід" заявив ексміністр соціальної політики Павло Розенко.

"Дефіцит Пенсійного фонду повинен покриватись за рахунок коштів державного бюджету України. Правильно було б зробити секвестр бюджету: обрізати статті, які  не є першочерговими, і скерувати кошти до бюджету Пенсійного фонду. Судячи з усього, це робити не планують,  – каже Павло Розенко. – Натомість буде технічна маніпуляція: Пенсійний фонд візьме у кінці року позику у Держказначейства і таким чином влада спробує приховати катастрофічний стан своєї діяльності. Така практика існувала і за часів Януковича. Коли Янукович пішов, нашій владі передали борги Пенсійного фонду перед Держказначейством на рівні 50 мільярдів гривень. Ми ці борги погасили".

За словами Павла Розенка, проблеми з наповненням Пенсійного фонду не варто пов'язувати лише коронакризою. "Бюджет ПФ не виконаний якраз через падіння економіки, яке почалось ще рік тому, коли почав працювати перший уряд Зеленського. Саме вони допустили суттєве скорочення економіки і падіння ВВП, а коронакриза лише прискорила ці процеси. Тому критична ситуація, яку маємо зараз, пов'язана насамперед з непрофесійністю влади", –  каже Павло Розенко.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал