Ефективність британської вакцини від COVID-19 під сумнівом

Вакцина, розроблена Оксфордським університетом та AstraZeneca, могла отримати високі результати ефективності через неналежне проведення випробувань.

Про це повідомляє Економічна Правда з посиланням на Bloomberg.

Британська вакцина показала в середньому 70% ефективності на фінальних випробуваннях - максимальна сягала 90%. Так, максимальну ефективність показала частина людей, яка отримала перше з двох щеплень із меншим дозуванням препарату. 

Пізніше у компанії визнали, що менше дозування було спричинене помилкою у процесі виробництва.

Також згодом з’ясувалося, що група людей, яка показала високу ефективність складається виключно з людей молодшого віку. Цієї інформації у повідомленні AstraZeneca та університету не було.

Читайте також: Вакцина від COVID-19 не матиме живого вірусу. Як вона діятиме

В Оксфорді заявили, що коли дослідники помітили використання меншого дозування, після обговорень було вирішено продовжити випробування вже з двома варіаціями.

"Методи визначення концентрація наразі визначені і ми можемо забезпечити дистрибуцію однакових доз ін’єкції",  - прокоментували в університеті.

Читайте також: "Вакцина від коронавірусу буде потрібна навіть тим, хто вже перехворів", – Максим Степанов

Аналітик Bloomberg Сем Фазелі вважає, що різниця у ефективності скоріше за все була спричинена саме різницею у демографії вибірки для випробування. "У будь-якому разі, справжня ефективність вакцини наразі залишається невідомою", - підсумував він.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.