Європарламент ухвалив резолюцію щодо Білорусі

Депутати Європарламенту ухвалили проєкт резолюції щодо порушення прав людини в Білорусі, зокрема вбивства Романа Бондаренка.

Як повідомляє "Європейська правда", текст резолюції розміщений на сайті Європарламенту.

За резолюцію проголосували 613 євродепутатів, 41 виступив проти, 35 утрималися.

У резолюції вимагають швидко, ретельно, неупереджено й незалежно розслідувати смерть Романа Бондаренка, а також пов'язані з протестами смерті Олександра Тарайковського, Олександра Вихора, Артема Парукова, Геннадія Шутова і Костянтина Шишмакова.

Також євродепутати закликали Євросоюз підтримати міжнародне розслідування злочинів, скоєних режимом Лукашенка проти народу Білорусі.

Документ також містить заклик до повного заморожування переказів коштів ЄС для білоруського уряду й контрольованих державою проєктів, включаючи позики Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку та інших.

Окрім того, у резолюції підтримано рішення Ради працювати над третім пакетом санкцій, спрямованим на фірми і олігархів, що мають зв'язки з Лукашенком, у світлі того, що дії, що вживаються ЄС і його країнами-членами досі, є несуттєвими, а також закликано до розширення санкційного списку ЄС;

Зазначимо, у вересні Європарламент схвалив резолюцію щодо Білорусі, в якій визнано Координаційну раду опозиції. А 19 листопада міністри закордонних справ країн Євросоюзу домовилися почати підготовку до нового раунду санкцій проти режиму Лукашенка. Роботу над цим санкційним пакетом планують завершити до кінця листопада – початку грудня.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал