Від коронавірусу помер гендиректор КБ "Південне" Олександр Дегтярев

Олександрові Дегтяреву було 69 років.

Про це повідомили в Офісі Президента України, передає "Еспресо.Захід".

"Ще одна втрата. Ще один біль. Сьогодні зловісний ковід забрав ще одного українця – Олександра Дегтярева, генерального директора КБ "Південне". Він був з тих, чиє життя зберігало для нас велику мрію. Про Україну, яка може. Яка хоче й буде серед перших. На жаль, ми особливо гостро це розуміємо, коли втрачаємо саме тих, хто вмів ламати стереотипи та розширювати горизонти", – зазначено в повідомленні.

"Він – один з найбільш досвідчених фахівців нашої аерокосмічної галузі. Він розумів на сто відсотків, як важливо інтегрувати Україну до глобальної роботи з розширення можливостей людства в космосі. Йому вдавалося це навіть тоді, коли егоїзм українських політиків заважав побачити хоча б щось, крім їхньої власної вигоди.

Наша держава обов'язково відновить увесь свій потенціал. Це – наш обов'язок перед тими, хто бачив і боровся за технологічну й сучасну Україну. І це та сама велика мрія, заради якої жив генеральний директор Конструкторського бюро "Південне" Олександр Дегтярев. Щирі співчуття родині, близьким та Україні", – додали в Офісі Президента України.

Керівник Державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" – головного підприємства ракетно-космічної галузі України – Олександр Вікторович Дегтярев народився 31 жовтня 1951 року в м. Яранську (Кіровська область, Росія). Закінчив Ленінградський механічний інститут (БДТУ) за спеціальністю "Двигуни літальних апаратів" (1975) і економічний факультет Дніпропетровського національного університету (2001). Пройшов стажування і навчання в низці аерокосмічних компаній США та Франції.

Після закінчення Ленінградського механічного інституту 1975 року його скерували на роботу в КБ "Південне", де працював досі. За час роботи пройшов шлях від інженера до генерального конструктора – генерального директора підприємства (2018).

Олександр Дегтярев пройшов школу проєктування, конструювання і експериментального відпрацювання ракетних комплексів стратегічного та космічного призначення. Зробив значний практичний внесок у розроблення та модернізацію ракетних комплексів з ракетами сімейства SS-17, SS-18 і SS-24 (за класифікацією НАТО), а також проектів з модернізації та комерційного використання космічних ракетних комплексів сімейства "Зеніт", "Днепр", космічних апаратів і супутникових систем. Зробив суттєвий внесок у створення відомих ракетно-космічних комплексів у міжнародній кооперації – "Морський старт", "Наземний старт", "Днепр". Велику увагу приділяв реалізації перспективних космічних проектів, створенню власних КА і рушійних установок у комерційних цілях.

Автор близько 200 наукових публікацій і статей з питань розроблення ракетних комплексів різного призначення, їх модернізації й адаптації для вирішення наукових і прикладних завдань, 50 винаходів і патентів, які покладено в основу технології створення конкурентоспроможних ракетно-космічних комплексів.

Академік Національної академії наук України (2015), доктор технічних наук (2012), кандидат економічних наук (2006), академік Міжнародної академії астронавтики (2005), Віце-президент Міжнародної астронавтичної федерації  (2015), секретар українського регіонального відділення Міжнародної академії астронавтики (2005).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал