Названі імена лауреатів найпрестижнішої творчої відзнаки на Львівщині

Сьогодні область назвала найкращих у сфері культури.

20 тисяч гривень – саме стільки має отримати кожен лауреат Львівської обласної премії в галузі культури, яка є найповажнішою творчою відзнакою на Львівщині, саме сьогодні озвучено черговий перелік імен переможців.  Ця премія запроваджена 2002 року і покликана підтримати таланти, з посиланням на прес-службу Львівської обласної держадміністрації інформує "Еспресо.Захід".      

"Звісна річ, присудження нагороди за талант чи якусь творчу знахідку – це завжди приємно, – прокоментував нам один із цьогорічних лауреатів, відомий фотомитець Володимир Дубас.  – Удвічі приємніше, що художня фотографія, яку включили в перелік найбільш престижної творчої відзнаки у Львівській області за вагомий внесок в українську культуру тільки три роки тому, у цьому переліку продовжує перебувати. А відтак акцентувати, що художнє фото – це не забавка, а дійсно мистецтво".

Отже, яким є  перелік цьогорічних лауреатів? У номінації "Мистецтвознавство і культурологія" премію імені Святослава Гординського вручать Ользі Луковській – за монографію "Артекстиль України у контексті європейських експериментальних тенденцій другої половини ХХ – поч. ХХІ століття".

У номінації "Музейна справа" премію імені Іларіона і Віри Свенціцьких -- Оксані Жеплинській – за підготовку та реалізацію культурно-мистецького проєкту "Корнило Устиянович (1839-1903). Художник Українського відродження в Галичині". Кращим поетом названий Володимир Тимчук, який за свої поетичні збірки "Зі сходом сонця", "Озбручитися з Україною" та "Відчути місто з Тобою" отримає премію імені Маркіяна Шашкевича.

Премію імені Богдана Лепкого  в номінації "Проза" вручать Роману Березі за біографічний роман "Отелло родом з України". У

номінації "Літературознавство, сучасна літературна критика та переклади" премію імені Михайла Возняка присудили Тарасу Лучуку за книгу "Перші поетеси: Кодекс давньогрецької жіночої поезії".

А в номінації "Журналістика та публіцистика" премію імені В’ячеслава Чорновола -- Андрію Данильцю  за творчий доробок 2018-2020 років під назвою "Війна, якої немає".

За творчий доробок 2018-2020 років премію імені Станіслава Людкевича у номінації "Музичне митецтво" отримає Богдан Сегін.

А Теодозій Салій за серію живописних полотен премію імені Івана Труша у номінації "Образотворче мистецтво". Премія імені Зеновія Флінти у номінації "Декоративно-ужиткове мистецтво" цього року присуджена Зеновії Краковецькій ( за виготовлення художніх прикрас у 2018-2020 роках), а премія імені Анатолія Вахнянина у номінації "Народна творчість" Дмитрові Мимрику – за роботи, виконані у техніці витинання.

За розробку авторських колекцій одягу в 2018-2020 роках премію імені Олени Кульчицької в номінації "Дизайн" отримає Оксана Лобас-Заяць.

А Володимир Дубас за виставкові фотопроекти та промоцію українського мистецтва за кордоном премію імені Василя Пилип'юка у номінації "Фотомистецтво".

За значний особистий внесок і досягнення в галузі архітектури та високу професійну майстерність цього року в номінації "Архітектура" премією імені Івана Левинського відзначений Михайло Федик. А премією імені Івана Севери в номінації "Скульптура" Ярослав Скакун.

Варте уваги, що це наразі тільки перелік імен переможців. А самі нагороди лауреати отримають у грудні.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал