У львівському "Охматдиті" хірурги витягнули канцелярський цвях із бронха 11-річної дитини

Дитина проковтнула цвях на прогулянці.

Про це інформує лікарня, передає "Еспресо.Захід".

Дівчинку доставили в місцеву лікарню, але там їй допомогти не змогли. Відтак дитина потрапила в "Охматдит". Тут їй дістали стороннє тіло під ендоскопічним доступом. А вже вранці дівчинка з батьками поїхала додому.

11-річна дитина гуляла з подругами. Дівчата жартували, сміялися, аж доки одна з них випадково не вдихнула канцелярський цвях. Дівчинка почала кашляти, батьки відвезли її до найближчої Ходорівської міської лікарні. Там їй не змогли допомогти, але скерували до львівського "Охматдиту".

Дитині зробили рентген-знімок, і слова дівчинки про стороннє тіло підтвердилися: на знімку в бронху було чітко видно цвях. Щоб дістати його, медики виконали ригідну трахеобронхоскопію під наркозом.

"Спеціальними ендоскопічними інструментами – щипцями під оптичним контролем – з правого проміжного бронха дитини ми дістали канцелярський цвях із пластмасовою частиною і гострим вістрям. То було непросто, адже пластмасова частина цвяха повністю перекрила бронх так, що нижня доля правої легені майже не функціонувала. Це було ювелірне втручання, адже діаметр трахеї дитини всього 8 мм і працювати там щипцями непросто, завжди є ризик профузної кровотечі, що означає смерть дитини", – розповів "Еспресо.Захід" хірург "Охматдиту" Олександр Колодій, який займався порятунком.

Лікарям вдалося дістати цвяшок без найменших ускладнень. А наступного ранку дитина вже поїхала додому.

До команди порятунку маленької пацієнтки увійшли хірурги Олександр Колодій, Данило Іваськевич, анестезіологічний супровід - Андрій Галян.

Олександр Колодій працює хірургом 14 років. У його практиці це лише третій випадок, коли дитина ковтає цвях.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал