У Львові презентували репліку легендарного меча Сагайдачного (фото, відео)

Цей меч Петро Конашевич-Сагайдачний отримав у подарунок від польського короля

Меч презентували у музеї "Львів Стародавній", передає "Еспресо.Захід".

"Це репліка меча гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, якого вручив королевич Владислав, майбутній король Речі Посполитої, за перемогу в Хотинській битві над стотисячною Османською армією", – повідомив науковий керівник музею, доктор історичних наук Тарас Чухліб.

Меч доповнить колекцію музею – стенд, присвячений видатному українському гетьману.

На фото (зліва направо): Тарас Чухліб, Євгенія і Дмитро Ейдер, директор музею Борис Данилів та воскова фігура Петра Сагайдачного

Оригінал меча зберігається у Кракові, в Королівському замку, а репліку створено з дозволу зброярні замку. Оригінал входить до культурної спадщини Польщі, тому про його передачу мова йти не може, додав історик.

Меч виготовлений зі сталі, має інкрустування золотом і сріблом. На ньому є надписи з обох боків. З одного – надпис, який свідчить про дарування, а з іншого вказано 1426 рік – рік датування клинка.

Меч створила подружня пара Євгенія та Дмитро Ейдар, засновники ковальської майстерні "Дархан". Це друга репліка меча, першу зберігають на фрегаті "Гетьман Сагайдачний".

Робота над мечем затягнулася спочатку через карантин, а відтак через повінь у Карпатах – тоді майстерню майстрів затопило.

"Коли почали роботу, в Карпатах почалася повінь, майстерню затопило, тож меч довелося робити вручну", – зазначив Дмитро Ейдар.

Він додає, що його завжди було цікаво, в яких умовах працювали давні майстри, а через стихію довелося відчути все на власній шкурі, оскільки всі роботи вели вручну.

"Меч зроблено з німецької сталі, вона гартована історичним методом – на справжньому полум'ї, на справжньому вугіллі, на справжній олії. У своїй роботі використовували тільки історичні методи", – додав Дмитро Ейдар.

Меч, хоч і був нагородним, але є справжньою бойовою зброєю.

"Він створений за всіма канонами зброї. Заточив – і в бій", – додала Євгенія Ейдар.

Битва під Хотином відбулася 1621 року. У ній об'єднане польське та козацьке військо перемогло військо Осьманської імперії.

Нагадаємо, як повідомляв "Еспресо.Захід", музей "Львів Стародавній" відкрили у липні 2020 року в підземеллях храму Преображення Господнього. Це інноваційний музей історії міста, його родзинкою є близько 40 фігур-реконструкцій відомих львів’ян.

Цей музей став однією зі складових масштабного національного проекту інноваційних музеїв під брендом "Становлення української нації", перший з яких уже успішно працює в Києві. Попереду – створення схожих музеїв в Одесі, Запоріжжі, Мукачеві та Кам’янці-Подільському.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.