Садового звинуватили у закупівлі експрес-тестів за завищеними цінами

У міськраді вирішили влаштувати "експрес-конкурс" серед постачальників – виберуть того, хто запропонує меншу ціну.

У Львові закуплять партію експрес-тестів для визначення антигену до вірусу СOVID-19. Для цього Управлінню охорони здоров'я виділили додаткове асигнування у розмірі 2,4 млн грн. Таке рішення затвердив виконком Львівської міської ради, передає "Еспресо.Захід".

Як повідомив міський голова Львова Андрій Садовий під час засідання виконкому, наразі вони отримали пропозицію лише від одного виробника тестів – американської корпорації Abbott, яка пропонує ці тести по 240 гривень за штуку. Однак до понеділка міська рада чекатиме пропозиції від представників інших компаній.

"Наскільки мені відомо, у світі є три структури, які продають тести високої якості, що дозволені в Україні. Це компанія Abbott, німецька компанія Siemence, і ще є корейські тести", – заявив Андрій Садовий. Утім, виглядає на те, що міська рада планувала придбати саме американські тести. Виділена сума – 2,4 млн грн –  якраз відповідає вартості 10 тисяч американських тестів.

Однак, після того, як Андрія Івановича звинуватили у тому, що 240 гривень за тест – надто завищена ціна, і на ринку такі тести уже є по 170 грн, рішення виконкому скоригували. Відтак, вирішили обирати того постачальника, який запропонує найнижчу ціну.

Утім, з якими перипетіями не відбувалася б закупівля експрес-тестів для визначення антигену до вірусу СOVID-19, лікарі кажуть – такі тести зараз потрібні, зважаючи на зростання кількості хворих.

"Ми, медики, вітаємо закупівлю швидких тестів на СOVID-19 Ag, оскільки вони дозволять розвантажити державні лабораторії. Ці тести використовуватимуться як первинний скринінг. Результат можна отримати за 15 хвилин і якщо він буде позитивним, тільки тоді пацієнта скеровуватимуть на ПЛР-тест (діагноз Covid-19 мусить бути підтверджений лабораторно шляхом ПЛР-тестування.Авт.), - розповіла у коментарі "Еспресо.Захід" в.о. генерального директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Іванченко (Тімко) . – Однак мусимо бути готовими, що це вплине на збільшення кількості виявлених нових випадків СOVID-19".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал