Їхав на підводі і знайшов зуб доісторичної тварини (фото)

Селянин на Рівненщині знайшов зуб молодого мамута.

Про це повідомляє Нобельський національний парк, якому селянин передав свою знахідку, передає "Еспресо.Захід".

Зуб біля меліоративного каналу знайшов житель села Морочне Володимир Малайчук, проїжджаючи на підводі. Своєю знахідкою чоловік поділився з краєзнавцем, працівником Нобельського НПП Павлом Дубінцем. Останній зробив припущення, що це – зуб доісторичної тварини.

Для перевірки достовірності та експертного висновку дирекція Нобельського НПП направила археологічну знахідку до кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Експертиза підтвердила, що це справді зуб доісторичного мамута.

"Встановлено, що це лівий верхній моляр другої дорослої зміни (М2), який належав молодому Mammuthus primigenius. Це проміжна (між ранньою та пізньою) товстоемалева форма мамутів, яка існувала на території Східної Європи у другій половині пізнього плейстоцену, приблизно в інтервалі 55-27 тис. років тому", – зазначають у Нацпарку.

Це перша ідентифікована і досліджена знахідка подібного типу на території нацпарку. Можливо, на місці знаходження є й інші рештки давньої тварини. Для цього у нацпарку планують більш детально оглянути та вивчити територію.

А сам зуб доісторичної тварини, як цінна археологічна знахідка, займе місце в експозиції історико-природничого музею, який створюють при Нобельському НПП.

Фото: Нобельський НПП

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал