Уряд вніс карпатську обсерваторію "Білий слон" до пріоритетних інвестпроєктів

Усього Кабмін обрав близько сотні проєктів.

Про це повідомила пресслужба уряду, передає "Еспресо.Захід".

Перелік проєктів затвердили на засіданні 18 листопада, але опублікують його 21 листопада.

Такі проєкти можуть бути реалізовані із залученням інвестора, зокрема на умовах державно-приватного партнерства, міжнародної технічної допомоги або за кредитні кошти і бюджету.

До інвестпроєктів увійшли модернізація сімейства літаків Ан-124-100 та Ан-225 на ДП "Антонов", ракетно-космічний комплекс повітряного старту та Міжнародний науковий центр "Обсерваторія" на горі Піп Іван – платформа розвитку Карпатського регіону, повідомляють у науковому центрі "Обсерваторія".

Партнерами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у цьому проєкті є Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області, Карпатський національний природний парк; Підкарпатське воєводство (Республіка Польща); Бещадська гірська добровільно-рятувальна служба (GOPR) (Республіка Польща); Студіум східноєвропейських досліджень Варшавського університету (Республіка Польща).

Високогірне розташування обсерваторії робить її унікальним в Європі науковим осередком. У світі всього налічують близько 400 обсерваторій, в Україні діючих – 6.

Обсерваторія "Білий слон" збудована у 1930-ті роки, діяла у 1938-1941 рр. Це найвище розташована в Україні будівля – її зведено на висоті 2028 м над рівнем моря.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал