В Ужгороді дрібних підприємців звільнили від податків через "карантин вихідного дня"

Вони не платитимуть єдиний і земельний податки, а також за оренду комунального майна.

Замість закликати підприємців ігнорувати постанову Кабінету міністрів про, так званий, карантин вихідного дня, міська рада Ужгорода пішла іншим шляхом. На позачерговій сесії депутати прийняли рішення звільнити від сплати єдиного та земельного податків бізнес, який найбільше потерпає від урядових обмежень. Про це повідомив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв на своїй сторінці у Facebook, передає "Еспресо.Захід".

"Сьогодні на позачерговій сесії міськради прийняли рішення, яким на грудень звільняємо підприємців І та ІІ груп платників, котрим постановою уряду заборонено працювати, від сплати єдиного податку, – повідомив Богдан Андріїв. – На останній місяць цього року звільнили малий та середній бізнес, діяльність якого зупинена постановою Кабміну, і від сплати земельного податку та за оренду комунального майна".

Крім того, до кінця карантину відновили дію рішення міськради про звільнення від сплати за комунальне майно для літніх терас кафе та ресторанів.

Єдиний та земельний податок – це місцеві податки, тож їх ставки місцеві ради можуть змінювати в рамках "коридору" передбачених Податковим кодексом.

Окрім єдиного податку підприємці-спрощенці також сплачують єдиний соціальний внесок, але його ставку місцеві ради не можуть змінювати. Відтак Ужгородська міська рада прийняла звернення до Кабінету Міністрів України, щоб розглянули можливість звільнити цю категорію підприємців від сплати єдиного соціального внеску – як за себе, так і за найманих працівників. Крім того, депутати просять продовжити дію постанови Кабміну щодо призначення та виплати допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям І та ІІ групи платників єдиного податку.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.