Богдан Білан. Бій Садового і Синютки на Суспільному

Сьогодні о 19:25 на Суспільному розпочнеться програма "Виборчий округ. Дебати".

Цю програму намагаються подати, як дебати обох кандидатів на пост мера Львова, втім, окрім назви, вона не має жодного відношення до цього формату передвиборчої агітації.

Про статус програми на Суспільному можна дізнатись з їхнього ж листа, що був надісланий у відповідь на запит народного депутата Миколи Княжицького. У цьому документі ніде не згадано, що їхня програма зроблена за прикладом класичних дебатів, проте постійно наголошується, що це "дискусійна суспільно-політична програма команди Суспільного" та "власний формат Суспільного". Що фактично підтверджує, що від дебатів у програмі буде лише назва – "Виборчий округ. Дебати".

Про це і стверджує Микола Княжицький, до того ж посилаючись на слова Зураба Аласанії, який визнає те, що Суспільне не організовує дебати.

За словами Миколи Княжицького, основне, що відрізняє програму Суспільного від дебатів, – це те, що на ній не можна агітувати, що є основною "фішкою" класичних дебатів. Відповідно, за можливість агітувати кандидати й мають платити гроші. Суспільне ж робить лише звичайну програму, яких вже було чимало у Львові перед першим туром виборів.

Суттєвою перевагою її буде те, що обидва кандидати погодились на неї прийти. І якщо Андрій Садовий вхопився за цей шанс, вперто називаючи цю програму дебатами, то Олег Синютка не бачить проблем участі у ній, але переконаний, що це лише одна з десятка програм, де він брав участь як кандидат. Насправді ж він бачить потребу суспільства у справжньому діалозі двох претендентів, який можуть забезпечити лише незалежні, взаємно погоджені дебати.

Та Андрій Садовий усіляко уникає інших майданчиків для дискусії з Олегом Синюткою. Він не прийшов на програму на "Першому Західному", при тому образивши її ведучого та весь колектив каналу. За що йому згодом, під тиском журналістів та громадськості, довелося вибачатися.

Також Андрій Садовий відмовив одному з найбільш професійних та незалежних українських медіа – "Радіо Свобода", яке пропонувало йому участь у дебатах, організованих на американський манер. Олег Синютка і тут погоджувався на участь.

Читайте також: Олег Синютка у другому турі перемагає Андрія Садового, – "Соціс"

Врешті залишається відкритим питання, чи наважиться прийти Андрій Садовий і на дебати, які команда Синютки пропонує провести "за класичним рецептом" у стінах Ратуші.

В чому ж особливість справжніх дебатів і як пропонує їх провести відомий медійник Микола Княжицький? Головне в тому, що це агітаційний майданчик, який треба оплатити з виборчого фонду (в усіх авторських програмах прямо агітувати заборонено). Наступне – для їх організації запрошують представників обох сторін, які погоджують між собою: ведучих, експертів, хронометраж, якими будуть блоки програми, кількість запитань. І ще важливо, що дебати можуть транслюватися на різних каналах на однакових умовах, чого не буде у випадку Суспільного, як і інших авторських проєктів.

Та чи будуть дебати в такому форматі, поки що невідомо – все тепер залежить, чи не побоїться на них прийти Андрій Садовий.

Наразі маємо сьогодні на Суспільному програму "Виборчий округ. Дебати". Вона розпочнеться о 19.25 і триватиме 90 хвилин. Організатори заявляють, що вона складатиметься зі вступного слова; блок тематичних запитань учасників один одному; блок запитань від журналістів рівновіддалених від обох учасників ЗМІ та фінальні промови учасників.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.