"Витрачені на боротьбу з COVID-19 суми свідчать, що ми ніяк не захищались", - Ніна Южаніна у програмі "Борковський & Валевська"

Якщо порівнювати з іншими країнами, в української влади нема системного підходу до боротьби з коронавірусом.

На цьому наголосила у прямому ефірі програми телеканалу "Еспресо" "Борковський & Валевська" народна депутатка України ("Європейська Солідарність") Ніна Южаніна.

"З 39 млрд, витрачених з фонду боротьби з COVID-19, 6,6 млрд витрачено на охорону здоров'я. Окремо до цього, з Національної служби здоров'я на доплати медикам – 8 млрд грн і з коштів місцевих бюджетів 3,8 млрд", - сказала вона.

Депутатка наголосила, що такі незначні суми свідчать про фактичну відсутність системного підходу до боротьби з коронавірусом, особливо якщо порівнювати з іншими країнами.

"Ви коли аналізуєте досвід інших країн чи чуєте розмір вкладу держави в боротьбу з COVID, то про що говорять ці суми витрачених грошей? Що ми насправді ніяк не захищались. Не було програми дій, щоб використати кошти так, щоб до осені бути готовим до такої великої кількості захворювань", - наголосила вона.

Ніна Южаніна також зазначила, що чомусь влада розганяє стереотип, що малий та середній бізнес не платить податки.

"Хтось нав'язав думку, що підприємці просто не хочуть застосувати касові апарати, просто не хочуть платити податки", - каже вона.

"Навіть голова профільного комітету заявляє, що вони нічого не платять, мовляв, тільки єдиний податок. Але єдиний податок на другій групі складає 20% від зарплати, 946 грн зараз, з 2021 року він буде більшим. Крім того, підприємець сплачує навіть мінімальний податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок за себе, за найману особу. Крім того, ви навіть не уявляєте, яку суму зараз платять підприємці за підключення тепла, за електроенергію, за всі послуги на організованих майданчиках для здійснення організованої торгівлі, які ми звикли називати ринками. Так, з'ясувалося, що підприємець, який має два організованих робочих місця, сплачує у бюджет 12 тис грн на місяць", - наголосила народна депутатка.

Нагадаємо, що перед тим в ефірі програми "Борковський & Валевська" народна депутатка від "Європейської Солідарності" Ніна Южаніна заявила, що у суботу через так званий карантин вихідного дня можуть відбуватися сутички між підприємцями та правоохоонцями.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.