Українських норок вакцинують від COVID-19

Про такі наміри заявляють в Асоціації звірників України.

Як розповіли "Еспресо.Захід" у прес-службі Асоціації, в Європі успішно завершилися доклінічні випробування вакцин від ковіду на тхорах. Сьогодні ряд вакцин проходить випробування на собаках і кішках, які, як виявилося, є також сприйнятливими до SARS-CoV-2. Найближчим часом проводитимуться дослідження на норках.

Українські фермери, які займаються розведенням норок, дали згоду на вакцинацію своїх підопічних. Але висувають до виробника вакцини одну вимогу: той повинен підтвердити ефективність та безпечність своєї продукції.

"Сподіваємося, що зусиллями світової ветеринарної науки буде створено препарат, який знищуватиме вірус як у домашніх, так і сільськогосподарських тварин. Наразі не знаємо, вакцина якого виробника надійде першою в Україну. Вакцинацію норок плануємо проводити одночасно з вакцинацією людей", - пояснюють у прес-службі Асоціації звірників України. Запевняють: станом на 10 листопада жодного випадку зараження Covid-19 норок на жодній з українських ферм зафіксовано не було.

Як повідомляв раніше "Еспресо", у Данії знищать 15 млн. заражених ковідом норок – на тамтешніх фермах виявили новий мутований коронавірус. Якщо люди почали б ним заражатися, вакцини (зокрема розроблена американської компанією Pfizer і її німецьким партнером BioNTec, яка успішно пройшла третій етап клінічних випробувань) виявилися б неефективними і тоді виробникам медичних препаратів довелося б починати все спочатку…

Як повідомили "Еспресо.Захід" в Асоціації звірників України, в Україні налічується дев'ять норкових ферм. На Західній Україні наразі немає жодної, але одна будується. Висновок щодо будівництва норкової ферми в адміністративних межах сільської ради села Лешнів Бродівського району, що на Львівщині в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (ОВД), який веде Міністерство екології та природних ресурсів, опублікований ще у червні 2019 року. Будує ферму данський інвестор.

За інформацією сайту "Варіанти", дізнавшись про наміри збудувати наймасштабнішу норкову ферму в Україні з максимальним поголів’ям у 300 тисяч, у травні 2019 року місцеві жителі влаштували пікет під будівлею Львівської облради і погрожували перекрити дорогу, якщо облрада не заборонить будівництво. Проте тоді облрада не включила у порядок денний рішення про заборону розміщення і діяльності хутрових ферм на Бродівщині.  

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал