У львівському "Охматдиті" вперше у Львові використали VAC-терапію для лікування важкої інфекції у дитини

П'ятимісячному хлопчикові для лікування важкої хірургічної інфекції застосували найсучасніший метод лікування - VAC-терапію.

Дитину з вродженою кишковою непрохідністю не могли вилікувати медики вдома, а в львівському "Охматдиті" виконали дві ефективні операції, після яких малеча почувається набагато краще, а після остаточної, третьої, операції зможе повністю одужати і вести нормальний спосіб життя, передає "Еспресо.Захід".

Дитина мала вроджену кишкову непрохідність. Перші місяці життя хлопчик фактично провів у лікарні - його прооперували в обласній лікарні у сусідній області. Коли дитині погіршало, батьки вирішили приїхали до Львова в "Охматдит", який славиться складними втручаннями.

"У дитини була вроджена кишкова непрохідність, декомпенсована форма, а ще важка внутрішньоутробна інфекція. До нас ця дитина потрапила у дуже важкому стані, але ми взялися за цей випадок і виконали дві операції, які суттєво покращили стан хлопчика. Невдовзі буде ще одна, заключна операції, і це буде фініш лікування цієї патології", – розповів "Еспресо.Захід" заступник директора Львівської дитячої лікарні "Охматдит" із хірургічної частини Богдан Мальований.

У лікарні кажуть, що одужання малечі було непростим. Кишківник дитини реагував на чхання, кашель, будь-які гігієнічні процедури стали для дитини справжнім випробуванням. Настрашніше те, що в дитини розвинулася важка хірургічна інфекція, яка ніяк не гоїлася.

Команда хірургів "Охматдиту" прийняла надважливе рішення і у червні 2020-го наважилася на безпрецедентний крок - вперше у Львові використати метод VAC-терапії (vacuum assisted closure), або вакуумне лікування інфекцій. Це найсучасніший спосіб вилікувати найважчі інфекції, які неможливо лікувати всіма відомими способами.

Фото лікарні

У черевну порожнину маленького пацієнта лікарі помістили спеціальну систему з армуючої губки, покритої іонами срібла, і спеціальної плівки, якою закрили всі органи черевної порожнини від інфікованих. Живіт при цьому не зашивається. Дозований від'ємний тиск дозволив рані очищуватись від інфекці,ї і вже зовсім скоро медики могли продовжувати лікування непростого пацієнта. 

Майстерність хірургів і VAC-терапія перемогли хворобу. Дитині зробили другу операцію і після неї успішно виписали додому.

До операційної бригади увійшли Богдан Мальований, завідувач І хірургічного відділення "Охматдиту" Роман Стеник і ординатор хірургічного відділення Олег Содома. Анестезіологічний супровід здійснювала команда на чолі з Надією Михайловською.

"Хлопчика ми відправили додому зі стомою. Нещодавно він у нас був на контрольному  огляді після операції. Мама дитини розповідає, що синочок уже набрав вагу, тобто в нього все добре з обміном речовин, незважаючи на оперований кишківник. Він добре їсть, росте, йому вже 7 місяців. Тож зараз ми готуємося до наступної операції. Тепер ми заберемо стому і остаточно реконструюємо кишківник. Це буде фінальний етап лікування хлопчика", - каже Богдан Мальований.

За усіма прогнозами лікарів, хлопчик вестиме звичайний спосіб життя і не відрізнятиметься від своїх однолітків.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал