Секрети підвалів Дому Франка

Музей Франка відкриває нову експозицію.

Що ви зберігаєте у своїх підвалах? Звісно, тих, що добре захищені? Правильно  - усілякий непотріб, який ще "колись, може, придасться", сани та лижі влітку, ровери взимку, закрутки, якісь не особливо значні речі, що їх немає де в хаті притулити. Тобто з певними суто вашими особливостями, але в загальному нічим не відрізняєтеся від решти світу. Чи тих, хто зараз живе, чи тих, хто жив 100-150 років тому. Родина Івана Франка теж в цьому сенсі мало чим відрізнялася. Хоча, як і в кожної, у неї були свої нюанси. Які вони - відтепер можна побачити у Домі Франка, де сьогодні відкриють для відвідувань нову меморіальну частину – пивниці, інформує "Еспресо.Захід".

Як розповів нам директор Дому Франка Богдан Тихолоз, ідея створення такої частини вийшла із загальної філософії Франкового Дому. Адже ідеться не просто про публічний простір, а насамперед про місце, де затишно. Бо ж – дім. А який справжній галицький дім без пивниці? Тим більше, що будинок Франків на Софіївці мав і справді розкішні підвали, де Франки тримали усілякий садово-городній інструмент (бо мали і сад, і свій городець), джеми, конфітюри та варення, що їх багато заготовляла на зиму Ольга Франко (яка уже в літньому віці кохалася у виготовленні наливок), спортивне спорядження й інше. І навіть курей та кролів, які часто втікали і бігали не тільки по письменницькому обійсті, а й по всіх сусідах.

До речі, про Франкових кролів є навіть запис  у сусіда Франків – майбутнього першого президента України Михайла Грушевського: "Сьогодні приходив Франко. Він тепер часто приходить, а його кролі ще частіше.  Поїли все, навіть рожі".

Усі фото: Дім Франка

"Коли совіти створювали музей Франка, то викинули з підвалів геть усе, - каже Богдан Тихолоз, - бо за радянською ідеологією,  письменник мав страждати, а не бути господарем. Однак нам вдалося не просто відновити підвали та наповнити їх речами того часу, а збагатити експозицію ще й оригінальною меморіальною частиною – зокрема правдивим спортивним спорядженням сім'ї Франків. Отож спеціально придбали оригінальні бутси, у яких син письменника Петро Франко  грав у футбол, лижі, весла, лук та інші  речі. Адже родина була дуже спортивною. І чесно скажу, навіть не знаю, чи якийсь іще меморіальний музей світу освоює свої пивниці у той спосіб, як це робимо ми".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал