Уряд має втрутитися: кондитери заявляють про стрімке подорожчання борошна та цукру

Уже до кінця року через це галузь може втратити до тисячі робочих місць.

Про це заявив президент Асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк, передає "Еспресо.Захід".

У жовтні цього року закупівельна ціна на цукор зросла на 21,1% порівняно з цінами у вересні, а на борошно пшеничне вищого ґатунку за серпень-жовтень зростання ціни становило 30%. Як наслідок у листопаді-грудні ціни на  борошняні кондитерські вироби зростуть на 8-10%. Це спричинить зменшення внутрішнього споживання на 15 тисяч тонн до кінця року і втрати близько тисячі робочих місць.

За словами Олександра Балдинюка, найболючішого цінового тиску зазнає насамперед так звана "соціальна кондитерка": галетне, затяжне та цукрове печиво, крекер, оскільки борошно має велику частку в собівартості  цієї продукції. Виробники кондитерських виробів вже зазнали додаткових втрат у розмірі орієнтовно 40 млн грн упродовж останнього місяця, внаслідок зростання вартості сировини, та не матимуть іншого виходу, крім підвищення цін на свою продукцію.

"Уряд фактично відсторонився від реагування на ситуацію. Державна спеціалізована бюджетна установа "Аграрний фонд", яка була створена для стримування шокових цінових коливань на агропромислових ринках, майже не виконує важливої функції формування інтервенційного фонду та здійснення інтервенцій аграрної сировини в потрібний період, – заявив голова "Укркондпрому". – Натомість ПАТ "Аграрний фонд" і ДПЗКУ, акціонерами яких є уряд, діють як приватні компанії, орієнтуючись насамперед на отримання прибутку. Закупити в них зерно практично неможливо, а вартість борошна, яку вони пропонують, не нижча від тієї, яка сформувалася під впливом підвищення світових цін".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.