Карантин "вихідного дня": чого чекати на Львівщині

Посилення обмежень планують на всій території України.

В Україні планують запровадити, так званий, карантин "вихідного дня". Як  повідомив  міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі телеканалу "Україна 24", більш жорсткі обмеження у вихідний день зможуть стримувати розповсюдження коронавірусної інфекції, передає "Еспресо.Захід".

"Ми вважаємо, що більш жорстокими обмеженнями саме у вихідні дні ми зможемо в тій чи іншій мірі розривати цей ланцюг хвороби. Вкупі з іншими заходами це може стримувати поширення коронавірусної хвороби," – зазначив Степанов.

Як повідомив у коментарі "Еспресо.Захід" директор департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації Орест Чемерис, подібне рішення на Львівщині можуть прийняти лише після засідання обласної комісії. "Наше завдання – зменшити коло контактів львів'ян. Усе залежатиме від показників кількості хворих. Відповідно до них вирішуватимуть - обмежувати чи повністю закривати розважальні зони, торгові центри, заклади харчування у вихідні та святкові дні. Оскільки економіка не може зупинитися, у робочі дні припиняти роботу – недоцільно. А от у вихідні дні варто, щоб люди максимум часу проводили удома та менше контактували один з одним, а відповідно – не розповсюджували інфекцію", - пояснив Орест Чемерис.

Натомість на Закарпатті уже заявили, що локдаун вихідного дня запровадять в усіх районах області. Про це голова Закарпатської ОДА Олексій Петров повідомив на брифінгу у Закарпатській ОДА. До того ж, припускають таку можливість вже цього тижня.

Ще більше обмежень анонсував  заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко. З його слів, МОЗ пропонуватиме повністю заборонити масові заходи, закрити спорткомплекси та басейни, у ТРЦ дозволити працювати виключно магазинам. Ляшко додав, що у постанову внесуть рекомендацію суб'єктам господарювання впровадити окремий час для обслуговування осіб старше 60 років – з 10 до 12 години.

Як зазначив у коментарі для "Еспресо.Захід" юрист Андрій Петришин, карантин "вихідного дня" може призвести до порушень прав й інтересів громадян. "Це порушить низку законодавчих актів, які зокрема забезпечують право на вільне пересування та вибір місця проживання людей. Аби запобігти реальному розповсюдженню коронавірусної інфекції, слід не обмежувати пересічних громадян (простий люд) у можливості вільно пересуватися та заробляти собі на життя. А на законодавчому рівні обмежити роботу закладів громадського харчування та закладів масового скупчення," – пояснив він.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтеся на наш Telegram-канал.