Героїня двох народів: у Рівному згадають землячку, співзасновницю польської "Солідарності"

Завтра, 5 листопада, в Рівненському краєзнавчому музеї відкриється виставка, присвячена Анні Валентинович.

Про це повідомляє пресслужба Рівненської облради, передає "Еспресо.Захід".

Виставка "Анна Валентинович – героїня двох народів" відкриється на подвір'ї музею. На виставці представлять копії документів та світлини про діяльність видатної землячки.

Анна Валентинович (у дівоцтві Любчик) народилася 15 серпня 1929 року в селі Сінне (зараз Садове) на Рівненщині, яке тоді було у складі польської держави. Як учасниця Гданського міжзаводського страйкового комітету Анна Валентинович брала участь у підписанні знаменитого "21 пункту" угод з урядом Польщі про створення незалежних профспілок. Відіграла активну роль у профспілці на початку створення "Солідарності". Але, як зазначила вона сама, добровільно поступилася лідерством на користь Леха Валенси, соратницею якого завжди була.

Уродженка Рівненщини, Анна Валентинович зіграла визначальну роль у сучасній польській історії. Нагороджена вищою нагородою Польщі – орденом Білого Орла.

Трагічно загинула в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня 2010 року разом із президентом Польщі Лехом Качинським, його дружиною та представниками найвищої державної влади.

Експозиція створена Польським  інститутом у Києві під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.