Автентичні речі та зброя: у Львові відкрилася виставка українських військових одностроїв

Роздивитися унікальні експонати можна у Львівському будинку офіцерів.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

У Львівському будинку офіцерів відкрили виставку "Історія захисту України у військових одностроях". Організатори створили експозицію, яка демонструє у чому ходили та як були озброєні українські військові від часів князя Святослава і донині.

Найстарішому експонату 200 років. Це княжий воїн, який одягнений у старовинний одяг. Загалом представлені 25 образів, які максимально відповідають певному історичному періоду.

"Всі ці речі автентичні, належать конкретним військовослужбовцям, - розповідає завідувач воєнно-історичного музею 58 будинку офіцерів Сергій Паліса. - От, наприклад, перший український кевларовий шолом. Він посічений з кількох сторін, уламки стирчать у ньому ще досі. Належить пораненому військовослужбовцю, який виконував завдання в Іраці. Прізвище його Шевельов. Коли хлопець взяв шолом в руки, з очей сльози потекли, бо це був його шолом. Після поранення він не пам’ятав, де його речі, а тут знайшлися. Окуляри теж з місця вибуху, на них ще є залишки пороху".

Ще один експонат, який із захопленням демонструє Сергій Паліса — реконструкція козака Запорізької Січі.

"Образ створений спільно з відомим козакознавцем Василем Качмарем, - додає Сергій Паліса. - Унікальна річ, яка є на козаку — ґудзики. Зразок знайшли на козацьких могилах біля Берестечка. З них зробили зліпок і з того ж олов’яного цинку сплаву вилили ґудзик. Він був надзвичайно важкий. Якби у козака закінчувалися кулі, а порох ще був, козак міг відірвати свій ґудзик, вставити в канал ствола пістолета, вистрілити і вбити противника".

Усі експонати збирали не один рік. Зброя, одяг із фондів музею 58 будинку офіцерів, оскільки він є правонаступником воєнно-історичного музею історії військ Прикарпатського військового округу. Це один із найстарших музеїв Збройних сил України.  Експонати представлені від XI століття і до сучасності. Виставка пробуде у стінах будинку офіцерів близько року.

"Виставка підкреслює те, що там, де є захисники — є держава, нація та народ, - переконаний полковник запасу Збройних сил України Олександр Поронюк. - Де немає армії -  немає ні держави, ні народу, ні нації. Тут зібрані унікальні експонати. До речі, нещодавно працівники театру імені Марії Заньковецької передали військову форму одного із загиблих героїв сучасної російсько-української війни. А в планах зібрати речі загиблих Героїв, zrs проживали на Львівщині. Все робиться для того, щоб люди знали і пам’ятали".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.