ЄС допомагає українським прикордонникам оптимізувати роботу в пунктах пропуску

Європейські експерти спільно з експертами Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України провели першу місію з оцінки у пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ" на українсько-польському кордоні.

Про це йдеться в повідомленні Державної прикордонної служби, передає "Еспресо.Захід". 

Ця місія є кроком на шляху до вдосконалення процесів і процедур прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску та є частиною масштабної діяльності в межах проєкту "Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)", що фінансується Європейським Союзом.

 "Місія з оцінки пунктів пропуску дасть змогу розробити більш цільові рекомендації щодо вдосконалення процедур прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску шляхом посилення міжвідомчої координації та співпраці, що, в свою чергу, має сприяти більш ефективним перевіркам на кордоні та боротьбі з незаконною транскордонною діяльністю та злочинністю", – прокоментував Арунас Адоменас, керівник проєкту EU4IBM.

Під час візиту до пункту пропуску команда міжнародних профільних експертів проєкту EU4IBM та національних експертів ДПСУ і Держмитслужби провели детальний аналіз процедур прикордонного та митного контролю, від моменту в’їзду на митну територію України до моменту виїзду з пункту пропуску. Оцінка також включала аналіз процесів оформлення пасажирів, товарів і транспортних засобів у пунктах пропуску для автомобільного та залізничного сполучення. Основним завданням є визначення прогалин та розробка рекомендацій, що дозволять скоротити затрати часу та ресурсів на відповідні процеси у пунктах пропуску та водночас забезпечать швидкий та безпечний перетин кордону для осіб і товарів. Окрім цього, команда з оцінки працювала над аналізом поточної ситуації у пункті пропуску для подальшої розробки пропозицій щодо зразкових пунктів пропуску та збирала інформацію про наявність, стан і потреби в технічному обладнанні.

Результати також послугують основою для більш ефективної національної політики щодо інтегрованого управління кордонами, раціоналізованого прикордонного контролю, більш точного аналізу ризиків, кращої міжвідомчої і транскордонної координації та обміну інформацією із сусідніми країнами. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.