Якщо банк – банкрут: на вклади ФОПів тепер поширюється система гарантування

Гарантії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб поширюються також на вклади фізичних осіб-підприємців, а гарантовану суму планують збільшити з 200 до 600 тисяч гривень.

Відповідне роз'яснення розмістила пресслужба ФГВФО на своїй сторінці у Facebook, передає "Еспресо.Захід".

Це означає, що в разі банкрутства банку ФОП, який має у ньому вклад, отримає відшкодування в межах гарантованої суми. На сьогодні це 200 тисяч гривень. Утім у ФГВФО заявляють, що до 2025 року гарантовану суму збільшать до 600 тисяч гривень.

Відповідно до роз'яснень, якщо один вкладним має в банку й особисті рахунки, й рахунок ФОП, то в разі неплатоспроможності банку всі рахунки однієї особи сумують. Тобто якщо ви маєте 150 тисяч гривень на рахунку для ведення підприємницької діяльності і ще 100 тисяч гривень на особистому ранку, то 200 тисяч гривень отримаєте від Фонду гарантування вкладів, а на 50 тисяч гривень зможете заявити до банку свої кредиторські вимоги. Ці кошти погашають за рахунок грошей, які надходять від продажу активів банку-банкрута. Звичайно, якщо є що продавати.

До слова, вклади у іноземній валюті також підсумовують з іншими рахунками вкладника, а відшкодовують їх виключно у гривнях за курсом НБУ.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал