Почути, як стукотить "Серце Оксани"

Опера першої української жінки-композиторки Стефанії Туркевич в Україні ставиться вперше.

У Львові вперше в Україні ставлять "Серце Оксани" – першу дитячу оперу першої української жінки-композиторки Стефанії Туркевич. Ця опера є також  першою спробою в амплуа постановника масштабного твору для режисера Олега Онещака. Прем'єра відбудеться 8 листопада у Львівській філармонії, інформує "Еспресо.Захід".

Як розповів Олег Онещак, для нього ця постановка, в якій задіяно понад 60 учасників – і оркестр, і вокалісти, і балет, і хор, – певною мірою виклик. Адже маючи поважний акторський набуток (зокрема в академічному театрі Леся Курбаса) та організаційний (заснував Львівську галерею сценографії та домашній дитячий театр-студію "Золотий кубок"), як режисер він дебютував на ширший огляд не так давно, поставивши моновиставу "Інтерв'ю з другом" за однойменною п'єсою Андрія Бондаренка разом з актором Андрієм Петруком та художником Володимиром Стецьковичем.

"Мені трохи не по собі від того, що об'єдную в одне таку велику кількість людей, – каже Олег Онещак. – Тим більше, що почуваюся певною мірою першопрохідцем. Бо написане ще 60 років тому у Великій Британії "Серце Оксани", яке було вперше поставлене у Канаді, мало там радше вигляд концертної програми. Принаймні, з відео, які гуляють нетом. А ми робимо повноцінну виставу з костюмами і декораціями, пішовши цілком від власного розуміння. З огляду на драматургію, ця річ не є дуже складною, але хотілося, не зіпсувавши автора, копнути глибше, зробити важливі акценти. Приміром, показати, як у певні моменти жертва заради іншого може врятувати багато людей і навіть цей світ змінити".

Варте уваги, що поставити оперу композиторки Стефанії Туркевич, творчість якої в радянські часи була під забороною, стало можливим завдяки оцифруванню авторських рукописів у співпраці родини композиторки та подружжя Павла і Ляриси Гуньків. В Україну більша частина творчого доробку Стефанії Туркевич повернулася три роки тому. Як варте уваги і те, що постановку Олегові Онещаку допомагають здійснити балетмейстер Вікторія Ткач, художники костюмів та декорацій Олександра Нагірна та Наталія Сало, а також інструментальний ансамбль Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії, 8 солістів, дитячо-молодіжний камерний хор "ЖАЙВІР" та балетна школа-театр L.Stage.

До речі, опера-казка "Серце Оксани» стала однією із переможців цьогорічного конкурсу "Фокус на культуру".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал