У Чернівцях відновлену традицію запалювання ліхтарів "посунули" на кілька годин

Театралізоване дійство "Світло Панської вулиці" відбуватиметься раніше, з огляду на скорочення тривалості світлового дня.

Про це повідомили у пресслужбі Чернівецької міської ради, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначили у міськраді, у зв’язку зі скороченням тривалості світлового дня захід "Світло Панської вулиці" з 1 листопада розпочинатиметься щосуботи о 17:30.

Зазначимо, нещодавно у місті відновили стародавню традицію. Щосуботи з першими сутінками на початку вулиці Ольги Кобилянської (колишня Панська) збираються чернівчани та гості міста, щоб побачити театралізоване дійство – запалювання ліхтаря "Світло Панської вулиці". Ліхтарники під музичний супровід виходять з Ратуші з драбинкою в руках, прямують до кованого ліхтаря, який встановлений на початку вулиці Ольги Кобилянської, підіймаються драбиною та підпалюють вогонь у ліхтарі, тим самим даючи знак, що пора запалювати світло на всій вулиці. Традицію започаткувала цього року міська радою на День міста, тепер вона є традиційним щосуботнім дійством.

Новий артоб’єкт – ліхтар, який створили ковалі, встановили на прочатку вулиці під час святкування Дня міста, 3 жовтня, – повідомляє видання АСС.

Концепція заходу має історичні корені. Як розповів виданню директор департаменту розвитку Чернівецької міськради Віталій Гавриш, традиція запалювання вуличних ліхтарів існувала у Чернівцях у 18 – на початку 19-го століття. Увечері ліхтарник йшов містом і запалював ліхтарі, зокрема на вулиці Ольги Кобилянської, колишній Панській.

"Ми цю традицію відродили. Був такий проєкт на "Бюджеті участі", він не виграв, проте Департаменту сподобався. Це є туристично приваблива локація, яка дозволяє туристам побачити ввечері якесь дійство і тим самим спонукає залишитися ще на день. Тобто чим більше буде цікавих локацій, цікавих атракцій, які можуть довше затримати туриста, тим цікавіше туристу буде тут перебувати, як і містянам", – зазначив Віталій Гавриш.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.