На Прикарпатті визначено кращих майстрів аматорського мистецтва

Визначено переможців обласної премії імені Параски Хоми.

Про це повідомляє Івано-Франківська ОДА, передає "Еспресо.Захід". 

Відбулося засідання комісії з присудження обласної премії імені Параски Хоми в галузі аматорського народного мистецтва та ІІ конкурсний тур із визначення переможців.

За підсумками таємного голосування, переможцями стали:

В управлінні культури, національностей та релігій ОДА повідомили, що вручення премії імені Параски Хоми та виставка робіт авторів-переможців відбудеться 19 листопада цього року.

Довідково. Івано-Франківська обласна премія імені Параски Хоми, яку вперше вручили 2018 року, є унікальною, адже вона – перша у сфері аматорського народного мистецтва. Мета цієї відзнаки – підтримати талановитих людей у їхній праці, а також пошанувати відому народну мисткиню.

Параска Петрівна Хома народилася 10 листопада 1933 року в селі Чернятин, нині Городенківський район Івано-Франківщини. Майстриня народного декоративного розпису. Членкиня Національної спілки художників України (1973), лауреатка Всеукраїнської премії імені Катерини Білокур, обласної премії ім. Ярослава Лукавецького. Заслужений майстер народної творчості УРСР (1973).

З 14 років працювала в колгоспній ланці. З дитинства любила малювати, але для суспільства її талант відкрився тільки 1968 року, коли син Ярослав, який навчався в Косівському училищі прикладного мистецтва, показав її малюнки своєму вчителеві, професійному художнику Юліану Савці. Того самого року за допомогою директора Львівської національної картинної галереї Бориса Возницького було організовано першу виставку творів Параски Хоми, яка відбулася у Львівській картинній галереї. Наступні виставки були в музеї Т. Шевченка у Києві, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї, в музеї етнографії та художнього промислу у Львові, в Українському фонді культури у Києві.

Останні три роки життя Параска Хома майже не зводилася з ліжка, але все одно щодня малювала. Померла 23 вересня 2016 року. Похована поряд із чоловіком у рідному селі.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.