Україна хоче внести "Бортництво Полісся" до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Україна намагатиметься долучитися до транскордонної номінації Білорусі та Польщі, щоб елемент "Бортництво Полісся" був представлений у репрезентативному списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко під час пресконференції за підсумками реалізації проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі", повідомляє Укрінформ.

"Якщо говорити про Перелік елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, якраз у цьому році розглядатиметься транскордонна номінація, яка була подана Білоруссю і Польщею. На багатьох політичних майданчиках ми неодноразово порушували питання, що якось дивно виглядає це досьє без участі України, без участі українського Полісся. Навіть за мапуванням можна побачити, що ця традиція є з тієї сторони – а тут якась біла пляма, лакуна, ніби її ніколи не існувало. Це я про політичний вплив на збереження нематеріальної культурної спадщини", - зазначила Фоменко.

Водночас заступниця міністра пообіцяла, що міністерство надасть "всіляку підтримку щодо формування досьє для того, щоб приєднатися до цієї транскордонної номінації і щоб ми стали повноцінними учасниками цього процесу".

Фоменко зазначила, що команда Національного проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі", який проводився впродовж чотирьох з половиною місяців у трьох областях: Київській, Житомирській та Рівненській, здійснила масштабну, різнобічну роботу для цього.

Своєю чергою кураторка проєкту директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко розповіла, що проєкт синтезував великий масив знань про бортництво і, можливо, вперше представив великий, єдиний фотомасив щодо фіксації бортництва.

"Ці фотографії є у Віртуальному музеї бортництва, увійшли в іміджевий фотоальбом "Бортництво Полісся", який вміщує 16 наукових статей, а також світлини. Під час дослідницьких експедицій на Житомирщині ми знайшли велику кількість бортних промислів. І ключовий висновок, який зроблено, що ця традиція жива, загрози зникнення її немає. Цілі села ведуть бортний промисел, для яких це спосіб життя, які виготовляють велику кількість сувенірної продукції, видобувають бортний мед і передають нащадкам основи цих ремесел", - сказала Литовченко.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал