Судді Конституційного Суду ухвалили рішення у "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах, – НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.

Про це повідомляють на сайті НАЗК, передає "Еспресо.Захід".

Це порушення статті 366-1 Кримінального кодексу України, за визнання якої неконституційною голосували вчора судді.

НАЗК наголошує на тому, що в Ірини Завгородньої та Сергія Головатого наявний конфлікт інтересів під час участі в прийнятті згаданого рішення. І додають, що закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов.

Так, у декларації Сергія Головатого за 2019 рік виявлено 3,6 млн грн. недостовірних відомостей.

У декларації Ірини Завгородньої за 2018 рік виявлено недостовірних відомостей на 615 тис. грн, у декларації за 2019 рік – на 754 тис. грн.

"Розгляд цими суддями справи ставить під питання об’єктивність рішення Конституційного Суду. І це в той час, коли мова йде про справу, від якої залежить майбутнє України, її сприйняття на міжнародному рівні, доступ українців до правди про життя посадовців", – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Ще раніше під час перевірки щорічних декларацій судді Конституційного Суду Володимира Мойсика НАЗК встановило ознаки злочину передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України – використання завідомо підробленого документа.

Раніше НАЗК також склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал