Найкращі українські фільми в передгір’ї Східних Карпат: яким буде цьогорічний фестиваль у Трускавці

За перемогу змагатимуться лише українські фільми.

Про це інформує "Еспресо.Захід" з покликанням на офіційну сторінку фестивалю "Корона Карпат".

Цьогоріч, з 12 по 15 листопада у Трускавці відбудеться дев’ятий міжнародний кінофестиваль "Корона Карпат", на якому визначатимуть найкращу стрічку року.

Генеральний директор фестивалю у коментарі для "Еспресо.Захід" розповідає, що закордонних гостей у зв’язку з пандемією не буде: "Ми ще точно не вирішили з форматом. Стежимо за ситуацією в Україні. Швидше за все, події будуть комбіновані й короткий метр покажемо онлайн. Кінотеатри заповнимо лише на 50 %".

Фільмом-відкриттям дійства стане "Земля блакитна, ніби апельсин" української режисерки Ірини Цілик, яка вже отримала нагороду на кінофестивалі "Санденс" "За найкращу режисуру документального кіно".

Окремо до конкурсної програми повнометражних фільмів увійшли: "Толока", режисер Михайло Іллєнко; "Черкаси", режисер Тимур Ященко; "Наші Котики або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану", режисер Володимир Тихий; "Спадок брехні", режисер Адріан Бол; "Фокстер і Макс", режисер Анатолій Матешко; "Чорний ворон", режисер Тарас Ткаченко; "Номери", режисери Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв; "Пекельна хоругва", режисер Міша Косторов; "Атлантида" режисера Валентина Васяновича;  "Забуті", режисер Дар’я Онищенко; "Передчуття", режисер В'ячеслав Криштофович.

Зазначимо, що стрічка кінорежисерів Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва за п’єсою Олега Сенцова "Номери" є першим в Україні фільмом, який робили без фізичної присутності режисера: під час фільмування Олег Сенцов був в’язнем Кремля. У прокат він вийде вже після прем’єри у Трускавці. Актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, якого Сенцов вибрав серед інших режисерів для цієї роботи, працював сам, але радився щодо кожного епізоду з Сенцовим, який писав листи і передавав на волю. Світова прем’єра фільму відбулася у рамках програми спеціальних показів Berlinale Special 70 ювілейного Берлінського кінофестивалю 21 лютого 2020 року.

Також організатори презентують програму короткого метру. Буде й позаконкурсна програма з артхаузними та документальними фільмами. Крім того, відбудеться творча зустріч у спеціалізованій школі для дітей з порушенням опорно-рухового апарату у Бориславі.

Додамо, що фестиваль має свою "Алею слави", на якій закладають бронзові пам’ятні плити, де викарбовують назви володарів гран-прі. Цьогоріч встановлять бронзову плиту фільму-переможцю попереднього кінофестивалю – Антоніо Лукічу з стрічкою "Мої думки тихі".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.