У списках від "Батьківщини" – кандидати від "Голосу", а кандидати від "Батьківщини" – у графі "За майбутнє"

На Стрийщині довелось передруковувати 41 тисячу бюлетенів через помилки.

При підготовці до виборів на Львівщині відбувався справжній поліграфічний хаос. На відміну від виборів до Верховної ради, коли бюлетені та інформаційні плакати замовляє Центрвиборчком, на місцевих виборах друк організовувала кожна територіальна виборча комісія окремо. На Львівщині таких ТВК – 81.

І, залежно від професійності членів цих комісії, з друком бюлетенів виникали проблеми, які проявили себе у день голосування. Про це заявив під час пресконференції координатор спостереження ГМ "ОПОРА" за виборами у Львівській області Тарас Радь, повідомляє "Еспресо.Захід".

На виборах в одному з округів до Стрийської райради депутати від партії "Голос" були надруковані в бюлетені двічі. Фігурували і в списках "Голосу", і в списках "Батьківщини", натомість кандидати від "Батьківщини" були в списках партії "За майбутнє", а депутати від "За майбутнє" взагалі ніде не були надруковані. Довелось передруковувати 41 тисячу бюлетенів.

"На щастя, це виявили до дня голосування і проблема була попереджена. Уявімо, якби це виявили уже після закриття дільниць. Це могло б стати підставою для прийняття рішення про повторні вибори, - каже Тарас Радь. - Наші спостерігачі уже в день виборів виявили бюлетені, де був відсутній один кандидат, який за списком мав бути, але чомусь його не надрукували. Безумовно, він був позбавлений права отримати додаткові голоси, аби отримати пріоритетність входження до ради".

Чимало помилок було і з інформаційними матеріалами, які традиційно "прикрашають" дільниці. Зокрема, в буклетах до виборів депутатів Львівської міської ради під час друку поліграфічна фірма допустила помилку : у списках Української галицької партії були розміщені дані кандидатів від партії "Удар". "Ідея інформаційних плакатів і буклетів у тому, щоби виборець, який не встиг ознайомитись з біографіями кандидатів, міг це зробити безпосередньо на дільниці. Тому такі помилки чи відсутність буклетів певної політсили це, безумовно, порушення. Але виборчий кодекс не вказує конкретної відповідальності за такий тип порушення,  – каже Тарас Радь. – У нас були окремі дільниці, де взагалі не було буклетів. Тобто, або ТВК забули їх замовити, або поліграфічна компанія не встигла їх надрукувати".

За словами  громадської омбудсменки зі захисту виборчих прав у Львівській області Ярини Гаєцької-Колотило, один з кандидатів на голову міської ради перешкоджав діяльності усієї виборчої комісії, не пускав виборців на дільницю, бо не виявив там свого плакату. Довелось викликати поліцію.  

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал