Львівський підприємець заплатить понад 375 тисяч штрафу за трьох "стажерів"

Найчастіше працівників-нелегалів виявляють у закладах громадського харчування, торгівлі та на будівництві.

Про це повідомляє Головне управління Держпраці у Львівській області, передає "Еспресо.Захід".

Фізичній особі-підприємцю доведеться сплатити 375 570 тисяч гривень штрафу за використання праці трьох неоформлених працівників. Сам підприємець казав, що ці люди лише проходять стажування. 

Рішення про накладення штрафу підприємець оскаржив у Львівському окружному адміністративному суді, оскільки працівників-нелегалів виявили під час перевірки податківці, а не представники ГУ Держпраці. Однак колегія суддів прийшла до висновку, що відповідно до частини 5 статті 265 КЗпП України та в силу положень статті 259 цього Кодексу акт перевірки ГУ ДПС у Львівській області є рівноцінним акту перевірки органів Держпраці. Відтак, підприємцю таки доведеться сплатити понад 375 тисяч грн штрафу.

"Єдиний випадок, коли роботодавець може не укладати трудовий договір зі стажером, - це коли особа скерована на стажування з Державного центру зайнятості. У всіх інших випадках на стажування чи випробувальний термін особу приймають лише після укладення трудового договору, - пояснює "Еспресо.Захід" начальник управління з питань праці Оксана Єзерська. – З  лютого цього року відповідальність за неоформлених працівників дещо послабили. Підприємці І-ІІІ групи спрощеної системи оподаткування при першому виявленні неоформленого працівника отримують попередження (раніше штраф накладали відразу). Якщо впродовж двох років у підприємця знову виявляють неоформлених працівників, тоді він має сплатити штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного нелегального працівника. На сьогодні це 150 тисяч гривень. Щодо юридичних осіб, то їм загрожує штраф уже при першому виявленні – 10 мінімальних зарплат (50 тис грн)  за одного працівника. При повторному виявленні – штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат. Однак навіть попри такі чималі фінансові санкції, під час рейдових перевірок ми щодня виявляємо неоформлених працівників. Насамперед йдеться про заклади торгівлі, громадського харчування, готелі, будівництво".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал