Геній Кипріяна. У Національному музеї – "…Життя, проведене в театрі"

У Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького експонують виставку "Мирон Кипріян. Життя, проведене в театрі", відкриту як спільний проект цього музею та театру ім. М. Заньковецької.

Представлення такої експозиції є першим заходом у низці запланованих з нагоди 90-річчя народного художника України, лауреата Національної премії імені Т. Шевченка та лауреата премії ім. Клеха, головного художника театру ім. М. Заньковецької Мирона Кипріяна, інформує "Еспресо.Захід". 

Як поділилася з нами думками відомий театрознавець і театральний критик, дослідниця Світлана Максименко, українське суспільство, львів'яни зокрема, ще не усвідомили, що відбулося, коли Мирона Кипріяна не стало. А відбулося те, що у вічність відійшла не просто цікава та багатогранна особистість, цільна й сильна творча індивідуальність, а ціла епоха. "Адже саме Мирон Кипріян започатковував у Львові сценографію драматичної сцени, – акцентує  Світлана Максименко. – Він творив моду, явище, яке повноправно претендує бути в історії не тільки українського театру, а й світового. Цей чоловік здійснював прорив не тільки в естетичному сенсі, він суттєво доклався до становлення режисерів. Дуже часто саме він був людиною, яка вела за собою, зокрема режисерів постановок. Таких масштабних із космічним баченням величин справді дуже й дуже бракує".

Відтак експозицію виставки "Мирон Кипріян. Життя, проведене в театрі" склали кураторська інсталяція, фотографії, а також близько сотні оригінальних ескізів сценографії та костюмів, що їх художник створив для оформлення вистав у різних театрах від 1955 до 2015 року. А загалом Мирон Кипріян здійснив художнє оформлення понад 350 вистав, з яких близько 200 – на сцені театру ім. М. Заньковецької .

Важливо те, що ідея цієї ретроспективної виставки належить самому Мирону Кипріяну. Він заздалегідь відібрав та оформив для цієї експозиції ескізи декорування сцени й костюмів для вистав, створених упродовж усієї його кар'єри, що тривала сім десятиліть.

"Рекордсмен серед українських сценографів Мирон Кипріян відомий не лише своєю продуктивністю та відмовою від особистого життя на користь мистецтва, – пише в анотації до виставки дослідниця творчості цього митця Оксана Шпакович. – Найголовніше – це його новаторські пошуки в контексті розвитку театральної справи. Він урівноважував ролі художника і режисера й один з перших почав творити дієву сценографію. Особливостями творчості М. Кипріяна є тонке переосмислення драматургії, лапідарність, багатозначність чорної коробки сцени, наповненої переважно промовистими символічними деталями".

Взявши за основу свого творчого методу дієву сценографію, саме Мирон Кипріян власним новаторством свого часу зробив театр ім. М. Заньковецької одним із кращих театрів колишнього СРСР.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал