У Вараші на Рівненщині викликали поліцію через опитування Зеленського

Спостерігач ОПОРИ зафіксував звернення до поліції щодо факту проведення опитування в тамбурі ліцею № 5 у місті Вараш безпосередньо перед входом до приміщення виборчих дільниць № 560888 та № 560889.

Про це інформує ОПОРА, передає "Еспресо.Захід".

Поліцію викликав Гліб Олійник, який ішов на виборчу дільницю. Опитування проводили у приміщенні комунальної форми власності без відповідних, на його думку, підстав, та ще й у період карантинних обмежень.

У коментарі для ОПОРИ Гліб Олійник зазначив, що правоохоронці відреагували дуже оперативно. "Вони спробували знайти директора школи, який мав дати дозвіл на опитування, але зрозуміло, що то управління освіти мало надавати дозвіл. Там вказали, що особи перебувають у приміщенні безпідставно… Цікаво також, що одна зі скриньок, куди люди вкидали відповіді на запитання, мала номер, який збігався з номером виборчої дільниці. Мене зацікавило, що там усередині. Я запитав, що там, однак мені повідомили, що це їхня власність", – розповів Гліб Олійник.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують стежити за поведінкою людей, які виконують такі опитування.

"Ми спостерігаємо за опитуванням, яке організував президент Зеленський, – розповів у коментарі журналістці "Еспресо.Захід", спостерігач громадської мережі "ОПОРА" Тарас Радь. – Ми слідкуємо, аби ці волонтери не перебували на території виборчої дільниці або безпосередньо всередині. Нам повідомляли, що на одній дільниці в області хотіли пропусти волонтерів у вечірній час, але поки порушень не було. Побачимо, що буде ввечері".

Однак міністр внутрішніх справ Арсен Аваков іншої думки. Він заявив, що опитування, які проводять поза виборчою дільницею після голосування, в тому числі екзит-поли, не суперечать закону України.

"Опитування поза виборчою дільницею не порушує закон України, оскільки не ідентифікує особу, так як це потрібно в бюлетені, не розкриває персональних даних. Крім того, громадяни за бажанням можуть брати чи не брати участь у опитуваннях, це не є обов’язковим", – наголосили в МВС.

Авакова додав, що такі опитування, зокрема й ініційоване Президентом України, не носять агітаційний характер.Щоправда, міністр визнає, що існує певний порядок проведення опитування: інтерв'юери мають працювати поза виборчою дільницею і ні за кого не агітувати, а опитувати українців вони можуть тільки після того, як ті проголосують на виборах.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал