В Івано-Франківську працювала потужна "ботоферма"

Упродовж трьох років вона надавала замовникам доступ до створення десятків тисяч фейкових профілів у соцмережах і месенжерах.

Про це повідомили у пресслужбі Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області, передає "Еспресо.Захід".

За даними слідства, мешканець м. Івано-Франківська, використовуючи сім-картки українських і закордонних мобільних операторів та телекомунікаційне обладнання, через спеціалізований інтернет-сайт за грошову винагороду надавав клієнтам можливість оренди віртуальних телефонних номерів. Анонімні телефонні номери, в свою чергу, дозволяли замовникам створювати необмежену кількість фейкових профілів у соцмережах, які використовували для незаконного впливу на громадську думку, поширення недостовірної та деструктивної інформації.

Оперативні дані свідчать, що клієнтами чоловіка були здебільшого абоненти з Російської Федерації, які використовували анонімні профілі для незаконного впливу на громадську думку, поширення недостовірної та деструктивної інформації. Гроші за свої послуги чоловік виводив у доларовому еквіваленті за допомогою електронних гаманців підсанкційної російської платіжної системи.

Під час обшуку вилучено два VoIP шлюзи, сім USB-модемів, сім мобільних терміналів, понад тисячу сім-карток, комп’ютер, блокноти з чорновими записами.

Досудове розслідування триває. Невдовзі буде проведено експертизу вилученого обладнання.

Кримінальне провадження розпочали за фактами учинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу та посягання на територіальну цілісність України (ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 110 КК України).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал