У Криклія передумали будувати платні дороги

Першим автобаном, де водії мали б платити за проїзд, планували зробити трасу "Львів–Краковець".

Помірний трафік і низька купівельна спроможність користувачів не дозволяють у найближчій перспективі запровадити модель будівництва нових доріг за кошти приватних інвесторів. Про це повідомила пресслужба "Укравтодору", передає "Еспресо.Захід".

Натомість в Україні планують затвердити Програму державно-приватного партнерства у дорожній галузі. Спільний проєкт Мінінфраструктури, Укравтодору, Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації в Україні презентують 29 жовтня.

Раніше планували, що першою платною дорогою в Україні має стати траса "Львів – Краковець". Її будівництво мали розпочати у 2020 році. Для водіїв проїзд автобаном коштував би 7-10 євроцентів за кілометр. Торік міністр інфраструктури Владислав Криклій оголосив, що вони планують збудувати аж три платні дороги на Львівщині: M-10 "Львів – Краковець", M-06 "Львів – Стрий" та M-09 "Львів – Тернопіль". Тепер від цієї ідеї відмовилися. За програмою державно-приватного партнерства, приватний інвестор бере на себе зобов’язання оновлювати та розвивати наявну дорогу. Проїзд цими дорогами буде безкоштовним, натомість інвестору виділятимуть кошти з Дорожнього фонду. Крім того, інвестор зможе заробляти на придорожній інфраструктурі.

"Така модель дозволить нарешті залучити провідних приватних інвесторів на дорожній ринок України. Реалізація всієї програми дозволить в середньостроковій перспективі залучити понад 9 млрд доларів приватних інвестицій у відновлення й утримання понад 4 500 кілометрів автомобільних шляхів державного значення. Ми вже маємо перші концесійні порти – тепер працюємо над появою концесійних доріг", – заявив Владислав Криклій.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал