Закарпатський ексрегіонал захопив Невицький замок

До середньовічної пам'ятки 14 століття перекрили в'їзд.

Відповідні фото оприлюднив історик Ужгородського Національного університету Володимир Мойжес, передає "Еспресо.Захід".

"Сьогодні на Невицькому замку. Це пам'ятка національного значення. Роботи тут тривають у двох напрямках. З однієї сторони проводяться реставраційні (консервація, ремонт) роботи, а з іншої відбувається руйнація пам'ятки, що засвідчено огородженням і частковим знищенням передграддя", - написав історик на своїй сторінці у facebook.

Фото: з фейсбук сторінки Володимира Мойжеса 

Як вдалось з'ясувати журналістам "21 каналу", територію навколо замку огородили власники ТОВ "Туристичний центр Верховина", що розташований неподалік. В радянські часи тут була туристична база, яка у часи незалежності занепадала, а в 2016 році отримала нового власника.

За даними YouControl кінцевим бенефіціаром "ТОВ Туристичний центр Верховина" є Володимир Гісем – директор Ужгородського коньячного заводу. Також він є бенефіціаром ще 20 підприємств, серед яких Комінвестбанк, Плосківський завод мінеральних вод, Виноградівський хлібкомбінат, Страхова компанія "Поліс-центр" та інші. Відзначимо, що сам Ужгородський коньячний завод пов'язували з бізнесом старшого сина експрезидента Януковича Олександра.

Сам Володимир Гісем був членом "Партії Регіонів", зокрема був 2 номером у списку "Регіонів" до Закарпатської облради на виборах 2010 року. При цьому, до 2010 року Гісем був депутатом облради від СПУ, а в 2015 році балотувався від партії "Наш Край".

Нові власники турбази вирішили, що їм належить територія і навколо замку, а також єдина до нього дорога.

Директорка ТОВ Рената Мерза у коментарі журналістів заявила, що підприємство ніяких законів не порушує та кинула трубку. "Нашим підприємством не вчиняється жодних протиправних дій", - повідомила вона. 

Відомий дослідник Невицького замку, археолог Олександр Дзембас заявляє, що ця земля ніколи не належала виключно турбазі і навіть в радянські часи територія навколо замку мала сервітутний характер, тобто була в подвійному користуванні.

Заплутана також історія і з правовим статусом замку. У 2009 році Кам'янецька сільська рада, на території якої розташована пам'ятка, визнала замок безхазяйним майном і взяла його на баланс сільради.

Суди тривали майже 10 років. Лише в липні 2018 року замку повернули статус пам'ятки архітектури національного значення.

У вересні цього року з Держбюджету виділили 9,2 млн грн на реконструкцію Невицького замку. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал