У міській дитячій лікарні провели унікальну операцію новонародженій дитині з вродженою вадою серця

Дівчинка народилася 25 вересня з множинними вродженими вадами розвитку. З одного з районних пологових її доставили у міську дитячу лікарню. Тут майже місячній дитині провели унікальну операцію на мозку.

Про це розповів головний лікар міської  дитячої лікарні Сергій Квіт, передає "Еспресо.Захід".

"Дитина народилася з численними вадами нервової і серцево-судинної систем – енцефалоцеле (черепно-мозгова грижа), двокамерне серце з атрезією тристулкового клапана і недорозвинутий стовбуром легеневої артерії", – розповів "Еспресо.Захід" Сергій Квіт.

Медики дитячої лікарні застосували мультидисциплінарний підхід і розпочали лікування дитини з операції черепно-мозкової грижі.

"Грижовий мішок був великий і міг розірватися. Тому ми вирішили спочатку оперувати мозок, а потім через кілька місяців серце. Це була унікальна операція з кількох причин - по-перше,  вік дитини, по-друге, вроджена вада серця, яка дуже часто є несумісною з життям, ситуацію ускладнювала кіста мозку, по-третє, анестезіологічний супровід такої операції - це був справжнім вищим пілотажем, бо ризик був колосальний. Дитина могла взагалі не дожити до операції. Але наші лікарі справилися і стабілізували стан маленької пацієнтки", - каже головний лікар дитячої лікарні.

Дівчинку прооперували 9 жовтня нейрохірурги Тарас Микитин, Ігор Гоменюк. Анестезіологічний супровід - Сергій Шиш.

Зі слів лікаря, сьогодні дитину вже перевели у нейрохірургічне відділення. Через шість місяців дитині зроблять ще одну операцію на серці, щоб виправити вроджену ваду.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал