Абстракції з національним корінням

У Домі Франка яскрава виставка "Ой у полі жито".

Який він – сучасний абстрактний живопис, що інтерпретує народне мистецтво? Та й що це таке і чи є він загалом? Про це розповідає виставка сучасного українського малярства "Ой у полі жито" у Домі Франка, яка вже третя у межах проєкту "У пошуках ідентичності", що його замислила та від 2017 року втілює львівська художниця та мистецтвознавець Галина Новоженець, інформує "Еспресо.Захід".

Фото: з фейсбук сторінки Галини Новоженець

Як пояснює Галина Новоженець, проєкт має на меті послідовно представляти  творчість сучасних митців, закорінену в українській сакральній та народній естетиці,  та доводити актуальність мистецтва, що у формальний спосіб інтерпретує українську народну традицію. Відтак 12 митців зі Львова, Києва, Луцька, Одеси, а також з-за кордону - Василь Сад, Денис Струк, Іва Павельчук, Володимир Патик, Василь Химочка, Роман Яців, Денис Савченко, Віктор Ігнатьєв, Володимир Луцик, Катерина Ганейчук, Оксана Андрущенко і сама Галина Новоженець – презентують, як саме вони адаптують "традиційні формули-структури народного мистецтва і трансформують їх в авторські живописні концепції".

Фото: з фейсбук сторінки Галини Новоженець

"Коли абстрактне мистецтво позбавлене національних коренів, воно нікчемне, - сказав на відкритті виставки художник Остап Патик. - Мистецтво має транслювати дух. Основна мета ворога - знищити культуру, і тоді окупація відбувається значно легше. Тому ціль українського митця сьогодні - зберегти оту національну ідентичність, відстоювати її засобами мистецького виразу". Що, властиво, і роблять представлені художники.

Варте уваги, що перших дві виставки проєкту "У пошуках ідентичності" відбулися у попередні роки у Львівському палаці мистецтв та в Національному музеї ім. А. Шептицького. Як варте уваги і те, що - словами відомого мистецтвознавця Ореста Голубця - дуже лаконічна, але абсолютно виважена і з неймовірною колористикою експозиція  проситься на окрему дискусію, бо проблеми, що їх порушує проєкт "У пошуках ідентичності", сьогодні вкрай актуальні.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал