У Львові демонтували панно, яке описувало історію міста

Схожий керамічний рельєф також був у Києві.

Про це повідомили у спільноті Ukrainian Modernism, передає "Еспресо.Захід".

У готелі "Турист", який належить приватному акціонерному товариству "УкрПрофТур" панно демонтували та хочуть віддати "в добрі руки". Схожий скульптурний рельєф був в однойменному з львівським готелі Києва (належав тому самому товариству), який описував історію столиці.

Начальниця управління охорони Львівської міської ради Лілія Онищенко у коментарі "Еспресо.Захід" пояснила: "Готель є в приватній власності. І новий власник там робить ремонтні роботи. Панно йому не потрібне. Воно, як і сам будинок, не є пам’яткою архітектури. Тому ми ним не займалися, але оскільки скульптури демонтували, то ми сконтактували з власником і той повідомив, що він його віддасть місту. Тепер шукаємо нову локацію, щоб його розмістити".

Лілія Онищенко додає, що про авторство скульптурного рельєфу невідомо: "Питалися всіх керамістів, скульпторів, але ніхто не може сказати, хто автор. Ми підозрюємо, що це не львівський митець".

У спільноті Ukrainian Modernism пишуть, що такий системний вандалізм відбувається через те, що об’єкти монументального мистецтва не існують юридично й власники будівель можуть робити з ними все, що хочуть.

Фото: Вера Кривая, Christina Badzyan

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.